Pokud se zrovna nevidíte jako majitel mnoha specializovaných kuchyňských přístrojů, jistě vás potěší, že domácí zmrzlinu s perfektně krémovou konzistencí zvládnete i bez zmrzlinovače. Stačí vám k tomu šlehačka, slazené kondenzované mléko a alkohol, který dopomůže tomu, že zmrzlina zcela nezatuhne, a tedy půjde pěkně kopečkovat.
Není to nic ke chlubení, ale řemeslných zmrzlin jsem se už něco najedla. A tato domácí čokoládová je zcela upřímně v mnoha ohledech převálcuje: je krásně krémová, má opravdu bohatou čokoládovou chuť (proto určitě použijte 70procentní čokoládu!) a ještě víte naprosto přesně, co do ní dáváte.
Domácí čokoládová zmrzlina ze Salka (bez zmrzlinovače)
Potřebujete:
- 200 g 70% hořké čokolády
- 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
- ¼ lžičky soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 lžíce alkoholu (kakaový likér, rum, koňak)
- 2 kelímky smetany ke šlehání (celkem 400 g)
- 3 lžíce holandského kakaa
Postup
- Čokoládu rozpusťte na mírném ohni na plotně nebo v mikrovlnné troubě (tam ji vždy po 30 vteřinách zamíchejte), vmíchejte kondenzované mléko, sůl, vanilku a alkohol (já dávám kakaový likér, který je trochu slabší, proto se ho snesou i 3 až 4 lžíce).
- Smetanu ušlehejte dotuha, opatrně do ní stěrkou zapracujte čokoládou směs a prosáté kakao. Vlijte do uzavíratelné nádoby a případně ještě posypejte nasekanou čokoládou, drobečky brownies či kousky Oreo sušenek. Podle výkonu vašeho mrazáku nechte cca 4 hodiny nebo do druhého dne zatuhnout.
Tip: Zmrzlinu rozdělte do menších nádobek. Před konzumací pak můžete nechat celou část 5 až 10 minut povolit při pokojové teplotě, zmrzlině to velice prospěje a nerozteče se vám celá várka.