Je to tak trochu jiný wine bar. Zní to jako marketingové klišé? Rozhodně! A ve WineListu jsou si toho dobře vědomi. To ale nic nemění na tom, že tady to tak trochu jiné opravdu je.

Karlínský podnik je otevřený necelý rok a možná jste kolem něj zatím jen procházeli, nepůsobí zvenku nijak výrazně. Uvnitř se ale ukrývá prostor s rozsáhlým sklepením, který byl ve své kategorii oceněný jako Interiér roku 2021.

Investice do rozsáhlé rekonstrukce přesáhla deset milionů korun a za designem stojí architektonické studio Collarch.

Jakmile budete do spodní části sestupovat po schodišti, zaujmou vás ohýbané mosazné pláty a svítidlo připomínající měsíc v úplňku, který navozuje intimní atmosféru. A o to tady jde. Pokud si chcete užít klid a nebýt nikým rušeni, jste na správné adrese. Princip ochutnávání vína je tady totiž diametrálně odlišný od vinných barů, které asi znáte.

V čele WineListu stojí dvě ženy, Róza Kohoutková a Pavlína Půdová, původní profesí daňové poradkyně, které propadly vínu a kávě (ale na daně zatím úplně nezanevřely). „Na začátku byl zájem o víno, ne úplně záměr si otevřít vinný bar, ale ochutnávat, poznávat, chodit na kurzy u nás i v zahraničí. Na to se nabalily degustace pro kolegy a kamarády,“ popisuje začátek svého intenzivního vztahu s vínem Róza.

A právě z těchto začátků a touhy ochutnávat nová vína, porovnávat je a vzdělávat se, vznikl koncept takzvaných koštomatů. Žádné podobné místo v Praze nenajdete, stačí si jen nabít kartu a vydat se do říše ochutnávek. 

Ve WineListu mají v degustačních automatech 64 vín, z nichž jen pár zůstává mezi bestsellery a zbytek se pravidelně obměňuje. „Vína vybíráme tak, aby byly pokryté všechny kontinenty a různé styly, aby každý mohl ochutnat všelicos a rozšířil si povědomí. I když někdo přijde cíleně za nějakou odrůdou nebo typem vína, má možnost vyzkoušet něco, co by si jindy třeba nedal,“ dodávají Róza s Pavlínou.

A tak si můžete prochutnat různé typy veltlínů, ryzlinků nebo třeba suchou Pálavu, která až tak typická není. A co je na tom podle mě nejlepší, stačí si dát malý degustační vzorek za pár korun a rozhodnout se, jestli vám víno sedí.

Pokud nepatříte mezi fanoušky řízených degustací, na nichž vám může připadat, že jste svázaní a limitovaní svými znalostmi o víně, tady se s ničím podobným nesetkáte. Degustujete vlastním tempem a podle toho, na co zrovna máte chuť nebo co chcete zkusit.

Róza navíc vždy připravuje takzvané cesty, na které se můžete vydat a ochutnat třeba různé styly Chardonnay, rozdíly stylů podle zemí původu nebo vám třeba ukážou základní bílé a červené odrůdy.

Něco svého si tady najde snad každý. „Element vzdělávání byl již od začátku jedním z cílů a přirozeně do celého konceptu zapadl. Chceme, aby si u nás hosté mohli vyzkoušet co nejvíc a aby se tady cítili dobře i ti, kteří třeba o víně tolik neví,“ doplňují Róza s Pavlínou.  

V koštomatech se vystřídají stovky lahví za týden a na skladu jich mají asi dva a půl tisíce. „Nenakupujeme v obrovských objemech, klidně vezmeme jen dva kartony od jednoho vinaře, když víme, že právě tohle víno dělá skvěle,“ vysvětluje Róza.

Proto si můžete být jistí, že při každé návštěvě můžete objevit něco nového. Nebo se uchýlíte k bestsellerům, mezi které patří třeba španělská Rioja, typický aromatický novozélandský Sauvignon Blanc z Marlborough, už zmiňovaná Pálava z vinařství Sonberk nebo fantastická Frankovka od Honzy Stávka. 

Ve WineListu to ale není jen o vínu, přes den si sem můžete zajít na skvělou výběrovou kávu z pražírny Beansmith’s, protože jak shrnuje koncept Pavlína, „a.m. coffee, p.m. wine“.

Můžete tady strávit čas u práce nebo si dát skvělé koláče a pečivo, které tu sami pečou. Nečekejte žádnou vysokou gastronomii, ale stejně jako u vína, dávají velkou péči i výběru surovin a jejich dodavatelům. Koneckonců si tady můžete dát víno i k snídani, protože jak se říká, vždycky je někde na světě pět odpoledne…