skip to main content
Komentář

Dej si smažák a pivo. Zachráníš svět

Smažák a dvě piva k tomu můžou dnes zachránit svět. Nebo ho alespoň pořádně zlepšit. Dnes nastal den, kdy si už nemusíte nést do kanceláře či domů jídlo v ohavné polystyrenové krabičce, dnes přišel den, kdy se můžete najíst jako člověk.

Jídlo vám nandají na porcelánový talíř a dostanete k tomu i kovový příbor, pivo přijde natočené v půllitru, víno ve vyleštěné sklenici – po neuvěřitelně dlouhých 153 dnech. Naposledy cinkaly příbory o talíře v Česku 18. prosince.

A jak takové cinkání zlepší svět? Vy budete mít lepší náladu, to je jasné. A budou ji mít taky majitel či majitelka restaurace, číšníci a číšnice nebo kuchaři a kuchařky.

Reklama

Ti všichni byli těch 153 dnů bez hostů. Bez práce. Bez peněz. Bez nálady a budoucnosti. Snad jim dnes nějaká lepší budoucnost, i s naší pomocí, začne.

O tom, jak důležitý je lokální byznys a malé firmy ve vašem okolí, nemusím laskavému, a především inteligentnímu čtenáři Forbesu sáhodlouze psát.

Vy dnes necháte peníze na zahrádce za oběd, zítra za ně hospodský zaplatí nájem, něco si koupí a nakonec přistanou i ve vaší firmě. Možná až moc zjednodušený, ale přesně takhle fungující řetězec byznysu vládne.

Aby se točila kola, musí se roztočit i kolečka a promazat převody. A právě vy máte dnes velkou šanci jim tohle mazání dopřát. Prostě tím, že hned teď vyrazíte na oběd na zahrádku, kterou máte rádi, kterou máte blízko. Uděláte dobře sobě i převodům, roztočí se pivo i kolečka.

Reklama
Aby se točila kola, musí se roztočit i kolečka.

Restauratéři, kteří už rok dostávají jednu pecku za druhou, se snad zvednou ze země, nebo se dokonce trochu usmějí. Státní pomoc jim podle velkého průzkumu pokryla jenom třicet procent nákladů, drtivá většina z nich vězí po paralyzujícím roce v dluzích, tisíce z nich už nikdy neotevřou.

Desetitisíce lidí přišlo o práci nebo ji nadobro změnilo. Čtyřicet procent z roku bylo zavřeno, teď otevírají jen na špičku svého byznysu…

Ano, i vy jste to měli a máte těžké. Všichni dostáváme rány, všichni zažíváme ekonomicky mimořádný rok, spousta z nás přišla o příjmy. A kdo promaže moje kolečka, řeknete si možná.

Předplatné Forbesu
A CO?
Forbes 11/2021

Karma. Někdo se určitě dřív nebo později najde. Vy, kdo čtete tenhle komentář, máte možná za sebou těžký rok a zápasíte s problémy. Na oběd na zahrádce ale určitě máte. A hlad a chuť zrovna teď už asi taky.

Tak vám přeju dobrou chuť k tomu smažáku nebo čemukoli si dáte – nejspíš něco sofistikovanějšího. Ať to ale bude smažák, nebo coq au vin, udělá radost vám i lidem v restauracích. A svět bude hned po obědě aspoň o několik soust lepší.

Reklama
Reklama