Vystrojte si opulentní pozdně letní hostinu s právě dozrávajícími hrozny. Pečením víno krásně zesládne a v kombinaci se šťavnatými vepřovými kotletami a silným výpekem s šalotkou tvoří opravdu lahodnou kombinaci.
Pečené vepřové kotlety na cibuli a víně
Na 4 porce potřebujete:
- 4 vepřové kotlety s kostí
- Sůl & pepř
- 1 lžíce olivového oleje
- 4 šalotky
- 4 lžíce balzamikového octa
- 300 g bezpeckového hroznového vína
- Několik snítek rozmarýnu či tymiánu
- 100 g gorgonzoly nebo 1 burrata
Postup
- Kotlety vyndejte ideálně 30 minut předem z lednice, aby zteplaly na pokojovou teplotu. Osolte je, opepřete a ve velké pánvi, která smí do trouby, opečte na oleji dozlatova. Z každé strany to zabere asi 7 až 10 minut.
- Maso vyndejte a na výpeku (kdyby bylo třeba, přidejte trochu oleje) nyní pár minut restujte na klínky pokrájené šalotky. Vmíchejte balzamiko, kuličky vína, snítky bylinek, sůl a pepř, do pánve vraťte maso a pánev vložte na asi 15 minut do trouby vyhřáté na 200 °C.
- Vnitřní teplota masa by měla dosáhnout zhruba 62 °C a víno krásně změknout a zesládnout. Směs poklaďte kousky gorgonzoly, vraťte na chvilku do trouby, než se sýr rozteče, a podávejte.
Tipy & triky:
- S masem uvařte rovnou i přílohu: k orestované cibulce vmíchejte 1 až 1,5 hrnku bulguru nebo drobných těstovin typu orzo, zalijte 3 hrnky vývaru, přiveďte k varu, do pánve vraťte maso, přihoďte hrozny a poté pečte tak dlouho, až je příloha měkká.
- Hotové jídlo pro ještě větší sladkost pokapejte trochou medu nebo přidejte hrst nasekaných vlašských ořechů, které s hrozny a gorgonzolou výborně ladí.
- Pro naopak pikantnější chuť vmíchejte k opečené cibuli i nasekaný česnek a lžičku dijonské hořčice.