skip to main content

Coq au vin. Francouzská klasika, které není třeba se bát (a ani na ni shánět kohouta)

Reklama

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Šťavnaté, pomalu dušené kuřecí (respektive kohoutí) maso v bohaté silné omáčce vonící po víně a bylinkách je dokonalým synonymem pro comfort food. Tuto francouzskou klasiku ve světě proslavila kulinářská legenda Julia Child a ačkoli coq au vin znamená kohout na víně, stejně dobře jako tužší kohoutí maso vám poslouží jemnější kuřecí, které navíc stačí vařit podstatně kratší dobu.

Na 6 porcí potřebujete:

  • 150 g slaniny
  • 1,5 kg kuřete s kostí a kůží (asi 6 čtvrtek = 6 spodních a 6 horních stehen)
  • Sůl & pepř
  • 4 šalotky nebo 1 velká cibule
  • 2 velké mrkve
  • 2 až 3 řapíky nebo ¼ malé bulvy celeru (lze vynechat)
  • 3 stroužky česneku
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 375 ml červeného vína (např. Rulandské modré)
  • 250 ml vývaru nebo vody

Na bouquet garni:

  • 2 bobkové listy
  • 3 snítky hladkolisté petržele
  • 3 snítky nebo 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 snítka nebo ½ lžičky sušeného rozmarýnu

Na dokončení:

  • 150 g čerstvých žampionů
  • 200 g stříbřitých naložených cibulek (tzv. perlové cibulky)
Reklama

Na šťouchané brambory:

  • 1,5 kg brambor
  • Sůl
  • 280 ml plnotučného mléka
  • 2 lžíce másla

Postup

  1. Slaninu pokrájejte na kostičky a nechte pozvolna vyškvařit v širokém litinovém hrnci nebo velké pánvi. Děrovanou lžící vyndejte stranou. Kousky kuřete osolte, opepřete a z obou stran dozlatova na vypečeném tuku opečte, aby se vytvořila křupavá kůrka. Opět vyndejte stranou.
  2. Než se slanina a kuře opeče, očistěte a pokrájejte si zeleninu. Když je kuře orestované, většinu tuku slijte na menší pánvičku (tu později použijete na opečení žampionů a cibulek) a v hrnci nechte jen asi 3 lžíce. Na těch pak zhruba 10 minut opékejte na kostičky či proužky pokrájené šalotky, mrkev a celer.
  3. Přidejte plátky česneku a protlak a ještě půl minuty restujte, než zalijete vínem. S tím pak zeleninu chvilku zprudka povařte, aby se odlepily výpečky ze dna kastrolu. Vraťte do něj slaninu (část můžete nechat na posypání) a kuře (kůží dolů), zalijte vývarem či vodou, podle toho také osolte, a přidejte bouquet garni. Přiklopte a duste 20 minut. Poté kuře otočte a vařte dalších 20 minut nebo dle potřeby doměkka.
  4. Mezitím na připravené pánvičce 10 minut dozlatova opékejte pokrájené žampiony a scezené cibulky (věřte mi, loupat malinké cibulky nechcete, čerstvé jsou u nás navíc těžko k sehnání), během toho je osolte. Vmíchejte do jídla, chvíli společně prohřejte a můžete podávat. Kuře na víně je nicméně nejlepší až druhý den, kdy se trochu odleží a chutě hezky propojí.
  5. Jako příloha postačí dobrá francouzská bageta, ale ještě lepší budou šťouchané brambory. Oloupané a na kostky pokrájené brambory vařte asi 15 minut v osolené vodě doměkka. Mléko ohřejte a rozpusťte v něm máslo. Brambory slijte, rozšťouchejte a podle potřeby zřeďte horkým mlékem a osolte.

Pro kuře s opečenou kůrkou: Pokud nemáte rádi vařenou kuřecí kůži, jídlo místo dušení pečte při 190 °C v troubě a poklici použijte pouze v případě, že by povrch moc tmavnul. Postup s otočením kousků ale dodržte, aby bylo maso rovnoměrně propečené. Druhá, i když chuťově méně výrazná, možnost je použít vykostěné stehenní řízky či prsa a kůži se tak vyhnout úplně.

Co je to bouquet garni? Jedná se o kytičku svázanou z bylinek tak, abyste ji po uvaření z jídla celou odstranili. V našem případě bude z bobkových listů, petržele, tymiánu a rozmarýnu. Chuťově ale samozřejmě nesejde na tom, v jakém stavu bylinky do omáčky dáte, takže je klidně nechte volně.

Reklama
Reklama