Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci ForbesLife. Život je bohatý.

Na cupcakes nás nejvíc baví, že má každý svůj kousek (respektive dva, tři…) jistý a nemusí se o něj s nikým dělit. Navíc jsou tyhle dortíčky poměrně roztomilé a s vláčným smetanovým těstem ovoněným rozmarýnem a citronovou kůrou i velice jedlé. Svěží ostružinová poleva už jen vše perfektně završí.

Na asi 12 cupcakes (šlehačky kupte 250 ml):

  • 100 g změklého másla
  • 80 g přírodního cukru
  • 3 vejce
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 lžičky čerstvého rozmarýnu (lze vynechat)
  • kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 180 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva

Na krém:

  • 150 g čerstvých ostružin nebo mraženého lesního ovoce
  • 250 g mascarpone
  • 50 g moučkového cukru
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • čerstvé ostružiny a snítky rozmarýnu na ozdobu

Postup

  1. Změklé nebo rozehřáté máslo asi 5 minut elektrickým šlehačem šlehejte s cukrem a vejci doběla. Postupně pak vmíchejte sůl, najemno nasekaný rozmarýn (skvělý je i tymián nebo o něco menší množství levandule), citronovou kůru (jen její žlutou část, bílá je hořká), neušlehanou smetanu (zbytek použijete do krému) a mouku s kypřicím práškem.
  2. Těstem plňte muffinové formičky vyložené papírovými košíčky (stačí do ¾ výšky) a pečte asi 25 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Nechte zcela vychladnout.
  3. Ostružiny nebo mraženou směs za občasného míchání 15 minut zprudka povařte, aby ovoce změklo a odpařilo se z něj co nejvíce tekutiny. Rozmixujte tyčovým mixérem, a pokud budou v ovoci stále kousky, ještě ho propasírujte přes sítko. Nechte vychladnout.
  4. Mascarpone prošlehejte s cukrem a vanilkou, přidejte ovoce a nakonec opatrně zapracujte dotuha ušlehanou smetanu. Pokud by byl krém moc tekutý, ještě ho krátce vyšlehejte šlehačem. Cukrářským sáčkem s hvězdicovou zdobicí špičkou nebo jen tak nožem krém naneste na košíčky, ozdobte čerstvými ostružinami a rozmarýnem a podávejte.