Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci ForbesLife. Život je bohatý.
Na cupcakes nás nejvíc baví, že má každý svůj kousek (respektive dva, tři…) jistý a nemusí se o něj s nikým dělit. Navíc jsou tyhle dortíčky poměrně roztomilé a s vláčným smetanovým těstem ovoněným rozmarýnem a citronovou kůrou i velice jedlé. Svěží ostružinová poleva už jen vše perfektně završí.
Na asi 12 cupcakes (šlehačky kupte 250 ml):
- 100 g změklého másla
- 80 g přírodního cukru
- 3 vejce
- 1/4 lžičky soli
- 2 lžičky čerstvého rozmarýnu (lze vynechat)
- kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
- 150 ml smetany ke šlehání
- 180 g hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
Na krém:
- 150 g čerstvých ostružin nebo mraženého lesního ovoce
- 250 g mascarpone
- 50 g moučkového cukru
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 100 ml smetany ke šlehání
- čerstvé ostružiny a snítky rozmarýnu na ozdobu
Postup
- Změklé nebo rozehřáté máslo asi 5 minut elektrickým šlehačem šlehejte s cukrem a vejci doběla. Postupně pak vmíchejte sůl, najemno nasekaný rozmarýn (skvělý je i tymián nebo o něco menší množství levandule), citronovou kůru (jen její žlutou část, bílá je hořká), neušlehanou smetanu (zbytek použijete do krému) a mouku s kypřicím práškem.
- Těstem plňte muffinové formičky vyložené papírovými košíčky (stačí do ¾ výšky) a pečte asi 25 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Nechte zcela vychladnout.
- Ostružiny nebo mraženou směs za občasného míchání 15 minut zprudka povařte, aby ovoce změklo a odpařilo se z něj co nejvíce tekutiny. Rozmixujte tyčovým mixérem, a pokud budou v ovoci stále kousky, ještě ho propasírujte přes sítko. Nechte vychladnout.
- Mascarpone prošlehejte s cukrem a vanilkou, přidejte ovoce a nakonec opatrně zapracujte dotuha ušlehanou smetanu. Pokud by byl krém moc tekutý, ještě ho krátce vyšlehejte šlehačem. Cukrářským sáčkem s hvězdicovou zdobicí špičkou nebo jen tak nožem krém naneste na košíčky, ozdobte čerstvými ostružinami a rozmarýnem a podávejte.