skip to main content

Dezert s dávkou optimismu. Majitele osudem zkoušené cukrárny covid neporazí

Kdyby cukrárna Votre Plaisir neexistovala, museli byste si ji vymyslet. Když procházíte mimo její vitríny v pražské Klimentské ulici, zastavíte se i v případě, že na sladké zrovna nemáte chuť.

Oči přecházejí ze všech těch dezertů, jež připomínají umělecká díla. Každý působí svou složitostí jako kouzelný mikrosvět, který je vám až líto dát do úst. Je k nevíře, že všechny tyto dezerty vytvořil muž, který není původním povoláním cukrář, ale hasič.

Reklama

Příběh manželů Gabriely a Michala Hrubcových, kteří se sladké řemeslo naučili sami, prostřednictvím francouzských knih o dezertech, jsme vám už vyprávěli. Především jejich začátky plné kotrmelců.

Paradoxně tak na současnou náročnou situaci okolo lockdownu a zmatených vládních opatření byli připraveni o něco líp. První cukrárnu, kterou Hrubcovi otevřeli, totiž vytopila voda.

Novou Votre Plaisir otevřeli v listopadu roku 2019, takže první karanténa přišla po půl roce provozu. „Tehdy to byla sice panická situace, ale s bankami se dalo vyjednávat o odkladu splátek. Teď už všem došla trpělivost a musíme plnit závazky tak, jako by se nic nedělo,“ popisuje situaci Michal Hrubec, který si se ženou vzal na své podnikání dvoumilionový úvěr.

Zatím se ho daří řádně splácet, ale manželé nemohou příliš plánovat expanzi. Vše zvládají ve dvou, už proto, že nechtějí zaměstnance najímat, a pak případně zase propouštět.

Reklama

Oproti jiným restauracím a kavárnám Votre Plaisir nevyužívá rozvážkových služeb, protože jim připadají zkrátka příliš nákladné. V první vlně si ho zajišťovali sami, pak pochopili, že za nimi zákazníci sami přijdou.

„V lockdownu nejvíc záleží na tom, kde se nachází váš podnik. Čím více se jedná o rezidenční čtvrť, tím lépe. Restaurace, kavárny či cukrárny v centru mají naopak problém,“ hodnotí manželé Hrubcovi. Odliv zákazníků, kteří by si nemohli dovolit dezert v hodnotě 98 až 180 korun, nepociťují, naopak.

Ubylo sice narozeninových dortů, ale přibylo zákazníků, kteří kupují třeba tartaletky, fíkové větrníčky nebo koule z odpalovaného těsta s mléčnou čokoládou a mangem svým blízkým.

„Říkáme, že tak vykonáváme službu radosti. Předáváme dobroty a optimismus našim zákazníkům, které se snažíme povzbudit. Chmury někdy padnou, když přijdeme domů,“ přiznává Gabriela Hrubec. Manželům-podnikatelům, kteří jsou spolu šestnáct let, z čehož posledních deset nepřetržitě, nejvíc vadí politická situace.

Plakat nad ní ale nehodlají, protože jak sami říkají, dobrá morálka je základ. „Přišli jsme o zákazníky z celé republiky, kteří za námi jezdili, a momentálně i o ty z okresů. Máme ale z předchozích náročných let spoustu zkušeností, díky kterým cítíme, že to teď ustojíme,“ říkají svorně. Zároveň jsou také rádi, že se cukrářskému byznysu věnují už posledních deset let. „Začínat teď by pro nás bylo těžké. Ze sociálních sítí se na vás všude valí nějaké zákusky,“ říkají se smíchem.

Vzpruhou všedního dne jsou pro manžele Hrubcovy jejich vlastní dezerty. Neomrzely se jim kvůli chuti, kde nedominuje cukr, ale řada různých složek. Výsledek je, jak říká jejich tvůrce Michal, poměrně komplexní.

Reklama
Reklama