Zatímco okolní svět si na plněných asijských knedlíčcích pochutnává už pár let, u nás jste na ně dlouhou dobu mohli chodit jen do lehce obskurního bistra vedle vršovické Bohemky. Ale časy se mění.

Dřív než vám doporučíme, kde najít ty nejlepší, je tu malý explainer toho, co to vlastně dim sum knedlíčky jsou.

Čtěte také: Plovárny v Česku, kde si letos musíte zaplavat (plus jeden slovenský tip)

Taštičky plněné masem nebo zeleninou, které se dají schovat pod širší označení „dim sum“, tvoří spojnici mezi několika různými kulturami, byť nejsilněji jsou spjaté s Čínou.

Jde o drobné pochoutky podávané původně především k čaji. A podobně jako pod pojmem tapas najdete celou řadu různých jídel, i dim sum mají mnoho chutí a podob. Nejvýznamnější část ale tvoří taštičky a právě knedlíčky.

Některé jsou navíc velmi podobné jídlům, která se podávají v Tibetu a Nepálu (momo), Rusku, na Ukrajině nebo v Polsku  (pelmeně, pierogi, varenyky). Obchodní stezky ostatně nikdy nesloužily výhradně k výměně zboží, ale také k předávání a šíření zvyklostí nebo receptů.

Škála dim sum je velmi široká. Od napařovaných xiaolongbao plněných nejčastěji vepřovým masem přes tangbao obsahující vývar, úhledné shaomai až po jiaozi, respektive jejich opečenou variantu guotie, kterým se v anglofonních zemích říká doslovným překladem „potstickers“, protože se během přípravy přichytávají k pánvi.

Nemluvě o kynutých cha siu bao, které vzdáleně připomínají naše knedlíky plněné uzeným masem, byť v kantonském pojetí jde o nasládlé vepřové. (Názvy uvádíme v anglické transkripci, kterou si zvykla používat většina restaurací.)

Kam na ně v Praze?

Domácké pojetí ze severní Číny nabízí již zmiňovaná vršovická restaurace Hua Long Zhai, kterou provozuje a přímo v ní také pracuje zkušená cvičitelka bojových umění Chua Lung Čaj.

Prostředí je velmi jednoduché, ale zdejší zeleninové i masové taštičky jsou chuťově skvělé. A dostanete k nim konvičku čaje. Základní porci 15 kousků si nechte namíchat z různých variant.

To na farmářských trzích a street-food festivalech můžete narazit na českou partu Tamarind Tree okolo kuchaře Ladislava Dvořáka. Už delší dobu se nevěnuje pouze dim sum, se kterými začínala, a svůj záběr postupně rozšiřuje na více a více asijských pokrmů.

Chuti se trochu přizpůsobují tuzemským, jako vstupenka do nového světa jsou tedy ideální.

Podobným stylem k taštičkám přistupuje i třípatrová restaurace Sia šéfkuchaře Jiřího Štifta v těsném sousedství náměstí Republiky.

V menu najdete napařované, včetně krevetových har gow, nebo spíše polévkových wonton, i méně ortodoxní smažené, kupříkladu s měkkoschránkovým krabem. Vezměte s sebou přátele a vyzkoušejte co nejvíc druhů.

Zatím nejchutnější taštičky v příjemném prostředí v Praze svým hostům předkládají Lee Chang a Nyoman Purnata ve své QQ Asian Kitchen v Podskalí.

Před časem je zařadili do svého obědového menu – to ostatně stojí za pozornost celé. I tady platí, že nejlépe chutná ve více lidech, kdy se o jednotlivé varianty, tedy třeba potsticker s hovězím nebo shaomai plněné vepřovým a zelím, můžete podělit.