Šípky zatím nejsou tak cool jako medvědí česnek nebo černý bez, ale měly by. Obsahují násobně víc céčka než citron, najdete v nich i řadu dalších vitaminů (A, B a E), rutin (ten mj. zpevňuje cévy), vápník a další minerály. Pomáhají také během bolestivého menstruačního cyklu, ulevují při křečových žilách a údajně dokonce zvyšují libido. A ne, nemáme z jejich sběru provize.
Když vás tento červený poklad přestane bavit ve formě čaje, vyzkoušejte lehce kořeněný likér. Protože kdy jindy se vám poštěstí, že popíjení je vlastně forma prevence? Šípky sbírejte co nejdál od silnic a stříkaných polí, ideálně někde na louce či u lesa, a plody vybírejte zralé, sytě červené. Říká se, že nejlepší jsou šípky, které už přešly mrazem, ale tím se míní mrazíky přízemní, takže se už klidně dejte do sběru.
Domácí šípkový likér
Potřebujete:
- 150 g šípků
- 350 ml ovocné pálenky (meruňkovice, hruškovice, slivovice), případně vodky nebo bílého rumu
- 4 hřebíčky
- 1 malý svitek skořice
- 80 g cukru
- 80 ml vody
Dále můžete přidat na ovonění:
- Vydlabaný vanilkový lusk
- Čerstvý zázvor
- Citronová nebo pomerančová kůra
- Badyán
Postup
- Šípky omyjte, osušte, odstraňte z nich stopky, odřízněte „bubáky“ a rozpulte je nebo podrťte. Nasypejte do sklenice s širším hrdlem, podle chuti přidejte trochu koření, použitý vanilkový lusk či kousek kůry z chemicky neošetřených citrusů a zalijte alkoholem (já dávám hruškovici) tak, aby byly bohatě ponořené.
- Uzavřete a nechte při pokojové teplotě 2 až 3 týdny macerovat, až tekutina zčervená. Sceďte přes trychtýř nebo cedník vyložený kávovým filtrem či plátýnkem (bude to dost trvat, proto nechte šípky překapávat klidně přes noc), abyste odstranili chloupky z vnitřků šípků. Plody pak ještě vymačkejte a odstraňte.
- Mezitím přiveďte k varu cukr s vodou, rozmíchejte do rozpuštění, odstavte a nechte vychladnout. Sirup pak smíchejte se scezeným macerátem, přelijte do vyčištěné lahve a můžete popíjet nebo pro lepší chuť nechat likér ještě asi dva týdny odležet.
Maximum vitaminu C: Pokud si ze sušených šípků připravujete čaj, nikdy je nezalévejte vroucí vodou, která by většinu céčka zlikvidovala. Nadrcené šípky zalijte ideálně večer před konzumací vlažnou vodou, nechte přes noc louhovat, druhý den ohřejte na 50 až 60 °C a slijte přes husté sítko nebo plátno. Postup můžete ještě jednou zopakovat, druhý nálev bude slabší, ale také přínosný.