skip to main content

Omamná vůně černého bezu. Zkoncentrujte ji do nepečeného koláče s bezovými květy

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Vanilka nebo skořice je na ovonění moučníků bezvadná, ale v sezoně můžete využít i nám mnohem bližší surovinu. A to květy černého bezu. Vedle obligátního sirupu je nejjednodušší je vylouhovat ve smetaně a tu pak dále použít – třeba do nepečeného tvarohového koláče. Je krásně nadýchaný a díky mascarpone a šlehačce opravdu jemný. A jeho bezinková vůně dává příslib blížícího se léta…

Nepečený bezový koláč s tvarohem a mascarpone

Na korpus o průměru 20 cm potřebujete:

  • 120 g máslových sušenek
  • 50 g rozpuštěného másla

Na náplň:

Reklama
  • 3 plné hrsti bezových květů
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 6 plátků želatiny
  • 250 g polo nebo plnotučného tvarohu
  • 250 g mascarpone (nebo další tvaroh)
  • 100 g cukru krupice
  • ½ citronu (šťáva + kůra)

Postup

  1. Dva dny nebo alespoň ráno předem připravte bezovou smetanu: z bezových květů vyklepejte případné nečistoty a jejich malé obyvatele a nůžkami ostříhejte tři poctivé hrsti kvítek. V rendlíku je zalijte smetanou a za častého míchání přiveďte k varu. Květy by měly slehnout tak, že budou všechny ponořené. Vypněte oheň, nechte vychladnout na pokojovou teplotu, poté přemístěte do lednice a nechte do druhého dne nebo alespoň pár hodin macerovat.
  2. Na dno malé dortové formy s odnímatelnými okraji skřípněte arch pečicího papíru a boky zlehka vymažte máslem. Sušenky rozmixujte nebo nadrťte, smíchejte s rozpuštěným máslem a lžící či rukama natlačte na dno formy.
  3. Smetanu sceďte přes sítko a pořádně ji vymačkejte z vylouhovaných květů. Ušlehejte ji do tuha. Tvaroh smíchejte s mascarpone (nebo dejte celkem 500 g tvarohu), cukrem a citronovou kůrou a šťávou. Z citronu strouhejte jen žlutou část kůry, bílá je hořká.
  4. Želatinu v malém rendlíku zalijte asi 4 lžícemi vody, nechte 10 minut nabobtnat a poté na mírném ohni zahřívejte do rozpuštění, nesmí se ovšem vařit. Ihned vmíchejte 3 lžíce krému a pak želatinu spojte se zbytkem tvarohu. Opatrně stěrkou po částech zapracujte bezovou šlehačku.
  5. Náplň uhlaďte na sušenkový korpus a nechte v lednici do druhého dne zatuhnout. Nožem nahřátým v horké vodě pak obkružte boky dortu a odstraňte formu. Ozdobte bezovými květy nebo třeba plátky citronu a máte hotovo.