skip to main content

Místo pesta pro celou ulici raději jogurtové placky. Z medvědího česneku a další čtyř surovin připravíte skvělý domácí naan

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Děje se to každý rok – s prvními jarními lístky se spustí hysterie kolem medvědího česneku a bydlenky drancují jeho porosty, aby pestem zásobily snad celou ulici. Nic proti domácímu pestu, ale chystat ho do zásoby na celý rok postrádá kouzlo sezónní potraviny. Proto jsem spíš pro střídmější sběr jen toho, co využijete. Pokud se více než po lesích pohybujete po městě, porozhlédněte se v parcích po česneku podivném – vypadá i chutná velice podobně a využít ho můžete stejně.

Z obojího pak připravíte jednoduchý domácí naan bez kynutí. Tyto vláčné jogurtové placky využijete jako efektní přílohu, místo pečiva nebo se sýrem jako předkrm.

Jogurtový naan bez droždí (s medvědím česnekem nebo česnekem podivným)

Na 8 placek potřebujete:

  • 90 g česneku podivného nebo medvědího česneku
  • 2 plné hrnky hladké mouky (340 g)
  • ¾ hrnku 10% řeckého nebo smetanového jogurtu (230 g)
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
Reklama

Na potírání:

  • 90 g rozpuštěného másla
  • 20 g česneku podivného nebo medvědího česneku
  • Špetka soli

Postup

  1. Česnek důkladně omyjte, osušte (čím více vody v něm zůstane, tím více byste museli přidat mouky) a nasekejte najemno.
  2. Prosátou mouku rukama nebo ještě lépe v robotu s hnětacími háky dobře propracujte s jogurtem, kypřicím práškem, solí a česnekem na pevné hladké těsto, bude to trvat 5 až 10 minut. Pokud máte čas, nechte ho ve folii asi půl hodiny odpočinout.
  3. Rozdělte těsto na 8 částí, z každé vytvořte kuličku a na pomoučené ploše rozválejte na podlouhlou a asi 3 mm vysokou placku.
  4. Placky vkládejte na hodně rozpálenou pánev a nasucho pečte do chvíle, kdy se začnou objevovat tmavé puchýřky. Poté otočte a opečte z druhé strany. Skládejte je na sebe pod utěrku, aby nevychladly, než zpracujete celé těsto.
  5. Mezitím už si vedle rozehřejte máslo a vmíchejte do něj najemno nasekaný další česnek a špetku soli. Placky touto směsí potírejte a ihned podávejte.

Tip: Domácí naan se hodí jako příloha ke kari či polévkám a využijete ho také místo tortilly do wrapu. Skvělý je i jen tak nebo posypaný sýrem.