O rybím oku mrkajícím z vánoční polévky kolují legendy, bohužel ale mohu potvrdit, že mnohdy pravdivé. A že to lásku k rybí polévce nikterak nepodněcuje. Pro citlivější jedince uvařte raději jemný rybí krém, kde podobně traumatizující zážitek nehrozí a který chutná zpravidla celé rodině. Doplněný je lahodnými kapřími hranolky, které si každý dá dle svého uvážení.

Jak si usnadnit práci a zavděčit se všem: Ušetřete si čas strávený obíráním masa a vývar uvařte jen z hlav, které potom odstraňte. Masovou složku zastoupí kapří hranolky (a případně další rybí chod) a takhle si „čistou“ polévku rád dá i ten, kdo by například kapří vnitřnosti a mlíčí nepozřel. Výborný vývar uvaříte i z ořezu z lososa. A úplně nejjednodušší je samozřejmě použít vývar kupovaný nebo třeba zeleninový.

Co připravit předem: Jeden až dva dny předem uvařte vývar (resp. klidně i samotnou polévku) a naložte kousky kapra. Den předem uvařte polévku jako takovou a před podáváním ji už jen prohřejte a mezitím osmažte kapří hranolky, případně krutony z pečiva. Pokud už teď očekáváte, že se polévka nesní zdaleka všechna, zamrazte si porci či dvě v zavařovací sklenici – vám v lednu přijde k chuti a aspoň ji nebudete na Vánoce nikomu nutit.

Krémová rybí polévka z kapra & kapří hranolky

Na vývar potřebujete:

  • 1 až 1,5 kg kapřích hlav (nebo třeba ořez z lososa)
  • 1 cibule
  • 1 velká mrkev
  • 1 petržel
  • ¼ bulvy celeru
  • 1,5 l vody
  • 8 kuliček pepře
  • 10 kuliček nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička soli

Na 4 až 6 porcí polévky:

  • 50 g másla
  • 1 malá cibule
  • 1 velká mrkev
  • 1 petržel
  • ¼ bulvy celeru
  • 50 g hladké mouky
  • ½ lžičky sladké papriky
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • Sůl
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • Citron 
  • Hladkolistá petržel nebo kopr

Na kapří hranolky:

  • 350 g vykostěného filetu z kapra s kůží (nebo přímo hranolky)
  • 1 lžíce řepkového oleje (+ další na smažení)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • ¼ lžičky mletého kmínu
  • ¼ lžičky mletého zázvoru
  • 1 malá lžička soli
  • ¼ hrnku hladké mouky

Postup

  1. Den (nebo alespoň 30 minut) předem naložte kapra. Filet pokrájejte na asi 1,5 cm silné proužky tak, aby na každém byl i kousek kůže, a smíchejte se lžící oleje, prolisovaným česnekem, kořením a solí.
  2. Z kuchyně odežeňte všechny citlivé duše a kapří hlavy pořádně omyjte od slizu, vyndávat žábry zpravidla není třeba. Hlavy, očištěnou a pokrájenou zeleninu, koření, sůl a 1, 5 litru vody vložte do hrnce, přiveďte k varu a 45 minut povařte. Vývar sceďte přes sítko a případně oberte maso z hlav.
  3. V hrnci rozpusťte máslo a 10 minut na něm dozlatova opékejte oloupanou a na větší kostky nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu. Během restování osolte. Zaprašte moukou a restujte další minutu. Zalijte vývarem, přidejte papriku, zastrouhněte muškátem a vařte asi 25 minut doměkka.
  4. Mezitím ve vyšším kastrůlku rozpalte pořádnou vrstvu oleje. Nebojte se, větší množství neznamená více tuku v jídle, ale jen lepší propečení. Všechny kousky ryby obalte v mouce a nadvakrát zprudka osmažte dozlatova, většinou to trvá kolem tří minut. Děrovanou lžící vyndejte na papírovou utěrku, aby odsála přebytečný tuk.
  5. Polévku rozmixujte, vmíchejte smetanu, dochuťte solí a citronem a podávejte s kapřími hranolky a čerstvou petrželí nebo koprem. Přidat můžete i kostičky na másle opečeného bílého pečiva a maso obrané z hlav.