skip to main content

Mastné a smažené! Dejte si rychlé kapří hranolky s koprovou majonézou

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Když cizinci řeknete, že tradiční české vánoční jídlo je ryba se salátem, většinou vám odvětí, že to zní velice zdravě. Kdyby věděl, jak daleko je od pravdy… Dietologie ale stranou, pokud vás trojobal letos neláká nebo si chcete z kapra dopřát i předkrm, pusťte do kapřích hranolků. Jsou parádně křupavé, rychle hotové a není s nimi tolik práce jako s obalováním (pokud ovšem koupíte vykostěné filety nebo přímo kousky na hranolky).

Na 2 předkrmové porce kapřích hranolek:

  • 350 g filetu z kapra s kůží
  • 1 lžíce řepkového oleje (+ další na smažení)
  • 2 stroužku česneku
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • ¼ lžičky tymiánu
  • ¼ lžičky mletého kmínu
  • ¼ lžičky mletého zázvoru
  • 1 malá lžička soli
  • ¼ hrnku hladké mouky
  • 1 vrchovatá lžíce kukuřičného škrobu
  • Citron k podávání

Na koprový dip:

Reklama
  • 2 lžíce čerstvého sekaného kopru
  • 3 lžíce majonézy (část lze nahradit kysanou smetanou nebo řeckým jogurtem)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • Špetka soli

Postup

  1. Kůži na filetu nechte, jen ji nožem pod tekoucí vodou očistěte od šupin. Rybu pak pokrájejte na asi 1,5 cm silné proužky a smíchejte se lžící oleje, prolisovaným česnekem, kořením a solí.
  2. Nechte marinovat alespoň půl hodiny, klidně ale i přes noc.
  3. Z kopru oberte jen měkké koncové lístky – silnější stonky jsou příliš tuhé – a nasekejte je najemno. Smíchejte s majonézou (pokud vám to ke smaženému připadá moc, část můžete nahradit kysanou smetanou nebo hustým jogurtem) a dochuťte citronovou šťávou a solí.
  4. Ve vyšším kastrůlku si rozpalte pořádnou vrstvu oleje. Nebojte se, větší množství neznamená více tuku v jídle, ale jen lepší propečení.
  5. Mouku smíchejte se škrobem a proužky v ní dobře obalte. Po částech je pak zprudka dozlatova smažte, podle velikosti kousků to bude trvat kolem tří minut.
  6. Rozložte na papírovou utěrku, aby odsála přebytečný tuk a podávejte s koprovým dipem a citronem.

Co se zbylým koprem? Kopr vám nejspíš nějaký zbude, proto z něj oberte lístky a v dobře uzavřené dóze, malé skleničce nebo zipovém sáčku ho zamrazte. Hodit se vám bude jak do koprovky, tak do kulajdy nebo třeba chlodniku.