Na slávkách mám ráda ten „samodochucovací“ efekt potom, co se teplem otevřou a dokonale dotvoří mořskou chuť jídla… A to ať už je připravujete tradičně na bílém víně, nebo sáhnete po exotičtějším receptu, jako je třeba ten dnešní v podobě rychlého kokosového kari.
Mušlové kari se slávkami
Na 3 porce potřebujete:
- 1 kg čerstvých slávek jumbo
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 1 větší šalotka
- 2 stroužky česneku
- 1 stonek citronové trávy
- 1 lžíce červené kari pasty
- 250 ml kokosového mléka
- 1 lžička rybí omáčky
- Šťáva z 1 limety
- 1 lžíce hnědého cukru
- Čerstvý koriandr nebo thajská bazalka
- Dušená rýže k podávání
Postup
- Nejprve mušle důkladně propláchněte v cedníku studenou vodou a očištěte jejich schránky. Otevřené a poškozené mušle vyhoďte.
- Ve velké pánvi nebo woku na oleji orestujte na měsíčky nasekanou šalotku a na plátky nakrájený česnek.
- Asi po minutě přidejte krátce zarestovat červenou kari pastu a celý stonek citronové trávy. Následně do pánve nalijte kokosové mléko. Omáčku dochuťte rybí omáčkou, limetovou šťávou a hnědým cukrem. Vařte ji asi tři minuty.
- Nyní do pánve dejte čerstvé slávky a pánev přiklopte. Asi po pěti minutách je hotovo – slávky se otevřou a mořská voda dochutí a dosolí omáčku. Mušle, které se neotevřely, vyhoďte.
- Slávky podávejte s rýží, posypané čerstvým koriandrem nebo thajskou bazalkou.