Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Pravá poctivá XO omáčka pochází z Hong Kongu a její název je odvozen z extra starého (XO) koňaku. Obecně se tento termín používá k označení vysoké kvality a luxusu. Barva omáčky a její luxusní vzhled tak mohou tento slavný francouzský koňak připomínat, ačkoliv v ní není obsažen. Standardně se XO omáčka vyrábí ze sušených krevet, mušlí, čínské šunky Jinhua, chilli papriček, šalotky, česneku a oleje.

U nás je poměrně obtížné sehnat některé základní ingredience pro výrobu této lahodné omáčky, dovoluji si vám nabídnout jejich nejlepší alternativu se stále poctivě lahodným výsledkem. Čínskou Jinhua šunku lze nahradit kvalitní sušenou šunkou. V asijských prodejnách (např. Chopsticks, Asiafood, Sambalshop, TasteOfAsia) lze zase sehnat pastu z prvotřídních solených krevet, kterou můžete nahradit sušené mořské plody. 

XO omáčka je vynikajícím doplňkem mnoha jídel, kterým dodá svou specificky bohatou chuť. Můžete ji podávat k čínským knedlíčkům, s nudlemi, rýží, k zelenině, tofu, sushi nebo právě k plodům moře.

Na 2 porce XO omáčky potřebujete:

  • 4 šalotky
  • 6 stroužků česneku
  • 1 červenou chilli papričku
  • 2cm kousek zázvoru
  • 2cm kousek citronové trávy (bílý střed)
  • 80 ml slunečnicového oleje
  • 1 lžičku krevetové pasty
  • 100 g sušené šunky prosciutto crudo
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • ¼ lžičky mletého chilli
  • 80 ml rýžového vína (shaoxing wine)
  • 1 lžíci ústřicové omáčky
  • 1 lžíci tmavé sójové omáčky

Na mušle:

  • 1 kg čerstvých slávek
  • 2 lžíce másla
  • 1 šalotku
  • 1 stroužek česneku
  • 200 ml bílého suchého vína
  • čerstvý tymián
  • čerstvý koriandr

K podávání:

  • bylinkovou bagetu

Postup

  1. Šalotku, česnek, chilli, zázvor a bílou část citronové trávy nasekejte najemno. V hlubší pánvi rozehřejte olej a vše na něm dozlatova osmahněte. Zabere to alespoň 20 minut. Buďte důslední, pečlivě míchejte a hlídejte, ať obsah nepřipálíte. Pak do směsi přidejte krevetovou pastu, pořádně ji rozmíchejte a nechte alespoň dvě minuty rozlinout její silnou vůni.
  2. Prosciutto nakrájejte na tenké proužky a vmíchejte do pánve. Opékejte 5 až 10 minut do ztmavnutí. Přidejte cukr, mleté chilli, přilijte rýžové víno, ústřicovou a sójovou omáčku, promíchejte a nechte alespoň 10 minut na mírném plameni omáčku zredukovat. Bude ve výsledku hustší a bude mít krásně tmavou barvu. Ochutnejte, stáhněte z ohně a ponechte pánev zakrytou.
  3. Již v průběhu přípravy omáčky můžete v mezičase očistit mušle. Opláchněte je pořádně pod studenou vodou a vyřaďte ty, které nejsou zcela zavřené nebo jsou poškozené. Na pootevřené zkuste poťukat, jestli se nezavřou. Pokud ne, pryč s nimi. Případné větší nečistoty můžete z mušlí odstranit pomocí kartáčku. 
  4. V hlubší pánvi zpěňte na másle šalotku s česnekem. Přidejte očištěné slávky a podlijte je vínem. Promíchejte a přiklopte pánev. Při vyšší teplotě nechte mušle pod poklicí přibližně 5 minut, dokud se neotevřou, a alespoň dvakrát je v pánvi opatrně prohoďte. Mušle, které se neotevřou, vyjměte a nekonzumujte.
  5. Slávky posypejte nasekanými bylinkami a podávejte s připravenou XO omáčkou. Omáčku servírujte přímo na mušle nebo vedle nich. Jednu prázdnou mušli můžete využít jako kleště a nabírat si jimi vnitřky dalších slávek. Nezapomeňte na čerstvě rozpečenou bylinkovou bagetu.