skip to main content
Restart

Druhá šance pro Kuchyň. Restaurace na Pražském hradě nakonec přece jen znovu otevře

3 minuty čtení

Stal se z ní symbol krize, která dolehla na českou gastronomii, a také nejistoty, jež hlavně pražské podniky čeká bez zahraničních turistů. Jenže nakonec je všechno jinak.

Restaurace Kuchyň na Pražském hradě, která patří do skupiny Ambiente Tomáše Karpíška a kterou se její investoři zkraje dubna rozhodli poslat do insolvence, příští týden nakonec přece jen znovu otevře.

„Právníci specializující se na insolvenční právo nám doporučili využít takzvané covidové moratorium před započetím insolvenčního řízení. Tím získáváme čas potřebný pro jednání s věřiteli a vypracování návrhu na reorganizační plán,“ říká druhý spolumajitel Ambiente Daniel Kronďák, který v něm má na starosti finance.

Jinými slovy: Kuchyň dostane druhou šanci, aby znovu nastartovala svůj provoz a vymyslela, jak by v nových podmínkách mohla vydělávat, a přitom až do konce srpna bude moct využít ochranu před věřiteli, takže bude mít jistotu, že jí například nikdo nevypoví smlouvu o dodávkách energií.

Jde o nečekaný zvrat. Ještě před pár dny se zdálo, že je s populární restaurací, kterou Karpíšek předloni otevřel jako svůj 26. podnik, definitivně amen.

Související vydání

„Dva měsíce bychom to ustáli, ale další rok už ne. Počítali jsme si to, a když jsme obrat snížili o 20 procent, už jsme byli v červených číslech,“ připomněl Karpíšek, že provoz Kuchyně byl závislý převážně na zahraničních turistech, kteří teď do Prahy nejspíš několik měsíců nezavítají.

Koncept Kuchyně navíc stál na tom, že si hosté chodili jídlo vybírat všemi smysly rovnou k hrncům na plotně, což teď z hygienických důvodů nebude také delší dobu možné.

Reklama

Kolem jejího konce se také rozhořel mediální spor, který odstartoval svým nečekaně sebekritickým blogem jeden z jejích investorů Filip Šimoník, podle kterého za neúspěchem stály i další problémy včetně arogantnosti konceptu, který ignoroval přání hostů, což Karpíška dodnes mrzí.

„Není to o arogantnosti konceptu. Když jsme otevírali první restaurace, espresso tady nikdo neznal, takže jsme zase byli arogantní, protože nemáme v nabídce turka. Ale řemeslná dokonalost je přece ctnost, ne arogance,“ říká Karpíšek na výtku, že Kuchyň například nabízela jen filtrovanou kávu.

Faktem je, že právě koncept restaurace teď bude muset doznat změn, aby znovuotevření Kuchyně nebylo jen krátkou epizodou. Klíčové také bude, jestli se Karpíškovi a spol. povede domluvit s Národní galerií, v jejímž objektu Kuchyň sídlí, na úpravě nájemného a s bankami na odkladu splátek, což by restauraci pomohlo snížit náklady. 

Přestože to nyní vypadá, že šlo jen o marketingový tah, který ke Kuchyni přilákal pozornost, ve skutečnosti jde opravdu o neplánovaný obrat, se kterým ještě před pár dny nikdo v Ambiente nepočítal. 

„Jsme rádi, že se naskytla tahle možnost, umožňuje nám po uvolnění restrikcí otevřít terasu s výčepem a připravit změny původního konceptu, který na Hrad přiláká Pražany i české turisty a uživí se,“ říká Karpíšek. 

Kuchyň se znovu otevře v průběhu příštího týdne – nejprve pouze venkovní terasa, kde si budete moct dát pivo a něco malého k jídlu, od 25. května pak budou otevřeny i vnitřní prostory. Jak bude jídelníček vypadat pak, ještě v tuto chvíli není jisté.

Reklama
Reklama
Reklama