Nová vyhláška umožní použít název marmeláda i pro džem. Dosud platilo, že název marmeláda mohli výrobci použít pouze u výrobků z citrusových plodů, název džem se užíval pro směs přírodních sladidel, dužiny či dřeně jednoho nebo více druhů ovoce.

Změnu umožňuje takzvaná evropská snídaňová směrnice, kterou ministerstvo zemědělství začlení do národních předpisů přes balíček vyhlášek o potravinách. Součástí balíčku je také vyhláška, která umožní uchovávat vejce při teplotě od pěti do čtyřiadvaceti stupňů Celsia nebo při výrobě sirupu použít i jiná přírodní sladidla než cukr. Ministerstvo zemědělství o tom ve středu informovalo v tiskové zprávě.

„Nové vyhlášky by díky přesnějšímu označování výrobků měly pomoci spotřebitelům, aby se snáze orientovali ve velkém množství výrobků, které jsou na trhu. Zároveň ale úpravami neklademe na provozovatele potravinářských podniků žádné velké nároky,“ uvedl ministr zemědělství Marek Výborný.

Materiály jsou nyní podle ministerstva v meziresortním připomínkovém řízení, následovat bude projednání v komisích Legislativní rady vlády, pak budou odeslány k notifikaci Evropské komisi. Účinnost je navržena od 1. července příštího roku.

Potravinářská komora České republiky na dotaz odpověděla, že změny vítá a budou ku prospěchu spotřebitele. „Neočekáváme v této souvislosti zvýšení nákladů na straně výrobců,“ uvedl mluvčí komory Marek Zemánek.

Mezi vyhláškami je také nová povinnost uvádět na etiketě medů všechny země původu u směsí medu. Vyhláška podle Výborného stanovuje, že na balení musí být uvedené všechny země původu, a to v sestupném pořadí a s procentním podílem, který ve směsi představují. „Už žádná ‚směs medů ze zemí mimo Evropskou unii‘, ale jasná informace pro spotřebitele, ze kterých zemí med pochází,“ napsal Výborný na síti X. Vyhlášku už má resort podle Výborného hotovou.

Součástí balíčku je mimo jiné návrh vyhlášky o požadavcích na nápoje, kvasný ocet a droždí, který počítá se zavedením nových definic pro ovocné šťávy, koncentrované ovocné šťávy a pro kokosovou vodu. U sirupu nově nebudou muset výrobci použít pouze cukry, povolena budou i jiná přírodní sladidla.

Od poloviny příštího roku by také mělo být možné uchovávat vejce při teplotě od pěti do čtyřiadvaceti stupňů Celsia oproti dosavadní horní hranici osmnáct stupňů Celsia. Úprava má podle ministerstva přinést energetickou úsporu pro zemědělce i pro obchodníky.

„Jsem rád, že vycházíme v tomto vstříc i chovatelům drůbeže a že může dojít ke zjednodušení podmínek při prodeji vajec. Navržené zvýšení teploty pro jejich skladování je v souladu s evropskými pravidly a není potřeba být přísnější,“ uvedl Výborný.

Ve vyhlášce o požadavcích na maso, masné výrobky a produkty rybolovu se pro některé výrobky stanoví jejich konkrétní charakteristiky, dotkne se to například jitrnice nebo zavináče. Výrobky půjde názvy dobrovolně označit pouze za splnění stanovených požadavků. Nově se také zpřesní jakostní požadavky na obsah masa u trvanlivých masných výrobků.