Socca vás přenese do francouzských ulic v Nice, kde se na ni stojí velké fronty. Je velmi oblíbeným pouličním jídlem a často se podává se sklenkou vychlazeného růžového vína. Abyste se nejlépe přiblížili její lahodné chuti, pečte ji v troubě na litinové pánvi a ke konci ji lehce ogrilujte.
Socca perfektně zastane roli bezlepkové pizzy, přílohy ke grilování nebo ji můžete podávat jako ne jen tak ledajaký snídaňový toast. S grilovanými cherry rajčaty a karamelizovanou cibulkou či sázeným vejcem je doslova k sežrání. Je velmi všestranná – můžete ji vyzkoušet i nasladko s medem a ovocem. Jemně oříšková až fazolová chuť cizrnové mouky dává i této kombinaci zelenou. Anebo na ni nemusíte dávat téměř nic. Takhle vám ji nabízíme v dnešním receptu a takhle se s ní i ve Francii setkáte nejčastěji. Sotva ji vytáhnete z trouby, ihned ji podávejte – zatepla chutná nejlépe. Na stůl připravte už jen sůl, trochu koření, čerstvé bylinky a… víno.
Socca
Na placku o průměru 20 cm potřebujete:
- 135 g hladké cizrnové mouky
- ½ lžičky soli
- 220 ml vody
- 1,5 lžíci olivového oleje + na potření pánve
Na dohotovení:
- vločkovou sůl
- koření za’atar
- čerstvý rozmarýn
- olivový olej
Postup
- Cizrnovou mouku smíchejte se solí. Přilijte vodu s olivovým olejem a vymíchejte hladké těsto. Nechte jej minimálně 30 minut odležet – mouka absorbuje tekutinu a socca se vám po upečení odmění svou vláčností. Těsto můžete připravit i večer a nechat zakryté v lednici do rána, pokud chcete servírovat francouzskou placku k snídani.
- Troubu rozehřejte na 220 °C a vložte do ní zároveň prázdnou litinovou pánev. Nahřátou pánev za pomoci rukavic (pracujte s pánví po celou dobu velmi opatrně, ať se nespálíte) vyndejte a na dno nalijte asi lžíci olivového oleje. Krouživými pohyby pokryjte olejem dno celé pánve. Doprostřed nalijte těsto a opět krouživými pohyby rozmístěte po celé ploše.
- Vložte pánev do trouby a pečte 7 až 9 minut, dokud se neoddělí okraje těsta od pánve. Nakonec nastavte troubu na vyšší stupeň grilování a ještě minutu až dvě nechte okraje zezlátnout. Navenek socca lehce popraská, uvnitř zůstane stále příjemně vláčná. Soccu vyndejte z trouby a rozkrájejte na osm dílků. Posypejte ji vločkovou solí, kořením za’atar, čerstvě nasekaným rozmarýnem a zakapejte olivovým olejem. Ihned zatepla podávejte.
Cizrnová mouka
Cizrnovou mouku seženete kromě specializovaných obchodů či prodejen se zdravou výživou už i v běžných supermarketech. Její nedostupnosti dávno odzvonilo a stává se oblíbenou součástí našich jídelníčků. Je štědrá na bílkoviny a tento jednoduchý placatý chléb si mohou dopřát i lidé trpící nesnášenlivostí lepku. Ochutnali jste už cizrnové palačinky s chřestem a ředkvičkami a cizrnová mouka vám zbyla? Nyní máte nejlepší možnost ji zužitkovat a parádně si pochutnat.