skip to main content

Cizrnové palačinky nejen pro „chřesťany“ a vegany. Jsou jednoduché, rychlé a výživné

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Palačinky z cizrnové mouky mají příjemně oříškovou chuť a díky samotné cizrně a lahůdkovému droždí přináší tělu také dostatek bílkovin. Kombinace s bylinkami a kořením vás překvapí příjemným nádechem orientu a jistě vás potěší i skutečnost, že na obložení palačinky můžete použít jakoukoli sezonní zeleninu. My jsme s velkou radostí využili superpotravinu jménem chřest, úžasné pikantní ředkvičky a granátové jablko, které talíř nejen krásně dozdobí, ale svou sladkokyselou chutí přispěje k dokonalosti celého pokrmu. Tahini dresink je už „jen“ svěží a nepostradatelnou tečkou pomyslného dortu.

Bezlepkové veganské palačinky z cizrnové mouky s grilovaným chřestem a ředkvičkami a tahini dresinkem

Na 3 palačinky potřebujete:

Reklama
  • 400 g zeleného chřestu
  • 250 g ředkviček (mix červených, tmavě červených, bílých)
  • 3 až 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky koření za’atar
  • ½ lžičky koření garam masala
  • hrubozrnnou sůl
  • 80 g semen granátového jablka

Na tahini dresink:

  • 4 lžíce tahini pasty
  • kůru z ¼ citronu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžičky agávového sirupu
  • sůl
  • 4 lžíce studené vody

Na palačinky:

  • 200 g cizrnové mouky
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 lžičku mleté kurkumy
  • ½ lžičky římského kmínu
  • 1 lžičku lahůdkového droždí
  • 1 stroužek česneku
  • 2cm kousek zázvoru 
  • hrst čerstvého koriandru
  • hrst čerstvých koprových listů + na ozdobu
  • cca 300 ml vody
  • rostlinný olej na potírání pánve

Postup

  1. Chřest umyjte a odřízněte tuhé konce, ředkvičky očistěte a nakrájejte na čtvrtiny. Nechte okapat a vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Chřest s ředkvičkami přelijte olivovým olejem a posypejte kořením se solí. Promíchejte a rozložte rovnoměrně po celém plechu tak, aby se kousky zeleniny nepřekrývaly. Vložte do trouby rozpálené na 200 °C a pečte 15 až 20 minut do změknutí.
  2. Z granátového jablka vydlabejte semena (nebo si pořiďte již vyloupané) a nechte zatím stranou. Do misky dejte sezamovou pastu, citronovou kůru se šťávou, agávový sirup a sůl. Promíchejte, přilijte studenou vodu a metličkou šlehejte, dokud nezískáte hladký, světlý dresink krémové konzistence. Schovejte jej prozatím do lednice.
  3. Nyní si připravte těsto na palačinky. Ve větší míse smíchejte cizrnovou mouku se solí, pepřem, kurkumou, římským kmínem, lahůdkovým droždím, najemno nasekaným česnekem, zázvorem a bylinkami. Nakonec přilévejte po částech vodu, dokud nezískáte hladké těsto (nemělo by být moc husté, v takovém případě přilijte trošku vody navíc). 
  4. Rozehřátou pánev potřete olejem a doprostřed nalijte třetinu těsta. Kroužením ji roztáhněte do stran a opékejte z první strany, dokud nezpevní a neobjeví se malé bublinky. Pak palačinku opatrně otočte a opečte i z druhé strany. Při otáčení si můžete pomoci mělkým talířem, na který palačinku z pánve „svezete“ a překlopíte z něj opět do pánve pro opečení z druhé strany. Z uvedeného množství vám vyjdou 3 větší nebo 4 menší palačinky. 
  5. Palačinku naservírujte na talíř, položte na ni několik kousků pečeného chřestu a ředkviček. Posypejte semeny granátového jablka, ozdobte čerstvým koprem a přelijte tahini dresinkem.