Jarní osvěžující salát plný ředkviček, okurek a cukrového hrášku. Voní čerstvě nasekanými bylinkami a chuť mu dodává výborná miso zálivka i svěží jogurtový dresink. Stoupající teploty (nebo alespoň roční období, kterému by měly odpovídat) si o křupavý svěží salát přímo říkají.

Tento jarní čerstvě křupavý salát si vychutnáte jen tak samotný nebo jako parádní přílohu ke grilovanému masu, rybám i sýrům. Jeho příprava je velmi rychlá a salát je už od pohledu velkým lákadlem. Rozhodně s ním zabodujete, pokud jste právě v roli hostitele.

Ředkvičkovo-okurkový salát se sýrem feta

Na 4 porce potřebujete:

  • 1 salátová okurka
  • 5 baby okurek
  • 2 svazky ředkviček
  • 180 g cukrového hrášku
  • Hrstka čerstvého kopru
  • Hrstka čerstvé máty
  • Feta sýr na posypání

Na miso zálivku:

  • 1 lžíce (asi 30 g) shiro miso pasty
  • 5 lžic olivového oleje
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce zlatého sirupu
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 lžíce čerstvého kopru

Na jogurtový dresink:

  • 150 g řeckého jogurtu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce pažitky
  • Sůl & pepř

K podávání:

  • Rustikální bageta
  • Sůl & pepř
  • Olivový olej

Postup

  1. Světlou shiro miso pastu (která se nejvíce hodí právě k přípravě salátových zálivek či dresinků) rozmíchejte do jemna s olivovým olejem a citronovou šťávou. Dochuťte zlatým sirupem (může být i javorový či agávový), jablečným octem, citronovou kůrou a nasekaným koprem.
  2. Jogurt řeckého typu (ne však příliš hustý) smíchejte s olivovým olejem, citronovou šťávou a čerstvě nasekanou pažitkou. Dle chuti osolte a opepřete.
  3. Okurky i ředkvičky (různých barev a tvarů) očistěte a nakrájejte na tenké plátky či menší kousky. Cukrový hrášek umyjte a z poloviny podélně nakrojte. Kopr s mátou oberte od stonků a zlehka nasekejte. Vše smíchejte ve velké míse.
  4. Obsah mísy rozdělte napůl. Na jednu část nalijte miso zálivku a druhou smíchejte s jogurtovým dresinkem. Posypejte rozdroleným feta sýrem a podávejte s nakrájenou bagetkou, kterou můžete namáčet do solí a pepřem ochuceného olivového oleje.

Obměny: Do salátu se skvěle hodí i na tenko nakrájený fenykl. Salát můžete ozdobit pistáciemi, vlašskými či pekanovými ořechy nebo třeba květy pažitky.