Ať už dnes slavíte Svátek práce, nebo první máj (či zkrátka jen máte pondělí), vařením nejspíš nechcete strávit mnoho času. Miso špagety máte hotové do 10 minut a hravě s nimi sfouknete oba významné dny díky tomu, že jsou téměř bez práce, vám rozhodně zbude dost času na jiné činnosti, a pokud přidáte ještě mušle sv. Jakuba, zastane toto ultra rychlé jídlo i důstojnou večeři na den zamilovaných. A to i v případě, že jste na něj zapomněli…

Jakkoli zní kombinace korejské miso pasty s italskými těstovinami a sýrem jako příliš divoká fusion, nebojte se jí. Má velice lahodný konec, který se navíc dostaví už za 10 minut od chvíle, kdy začnete vařit.

Rychlé špagety s miso pastou, sýrem a mušlemi

Na 2 velké porce potřebujete:

  • 250 g špaget nebo linguine
  • Sůl & pepř
  • 40 g másla
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce světlé miso pasty
  • 50 g sýru Pecorino Romano (nebo parmezánu)

Lze přidat:

  • Čerstvé houby (např. žampiony)
  • Hřebenatky nebo krevety
  • Řasa nori nebo furikake

Postup

  1. Těstoviny uvařte v dost osolené vodě na skus.
  2. Mezitím v pánvi, kam se špagety následně vejdou, nechte pomalu na másle rozvonět nasekaný česnek spolu s pořádnou dávkou čerstvě nadrceného pepře. Vmíchejte miso pastu, zřeďte jednou či dvěma naběračkami vody od těstovin, kleštěmi přímo z hrnce z vodou přeložte do pánve uvařené špagety a přidejte sýr. Ještě krátce prohřejte, případně dolaďte další solí, misem, pepřem či vodou a podávejte.
  3. Na vedlejší pánvi můžete na másle orestovat na tenké plátky pokrájené žampiony nebo osolené a opepřené mušle sv. Jakuba či krevety. Jídlo na závěr posypejte nastříhanou či nadrobenou řasou nebo sekanou jarní cibulkou.

Co dál vařit s miso pastou? Kupte si v asijských potravinách nebo online pořádné balení této zdravé fermentované pasty (jen si zkontrolujte složení, jednotlivé značky se různí v kvalitě) a kromě klasického přimíchání do polévky ji použijte jako geniální marinádu na pečenou zeleninu nebo lososa či s ní ochuťte rychlé asijské nudle.