Pohádkový mlýn, zážitek ve výšce 85 metrů nad Dunajem nebo místo, kam si minulý měsíc na jídlo zašli i členové slavné skupiny Red Hot Chili Peppers. Nabízíme vám osm tipů, kam se vydat u našich východních sousedů, pokud tedy v létě dostanete chuť na zajímavou a nápaditou slovenskou gastronomii.

Následující výběr byl proveden na základě individuálních doporučení šéfkuchařů Juraje Hrušky, Jozefa Brezy, Michala Konráda, Jozefa Masaroviče a barmana Miroslava Telehaniče.

Kaviareň Slávia, Košice

Foto: archiv Kaviareň Slávia

Tato legendární kavárna v centru města funguje již od počátku minulého století a hned ve dveřích na vás dýchne historií. Prominentní košický podnik má totiž jedinečnou atmosféru a díky šéfkuchaři Juraji Hruškovi i jedinečnou nabídku jídel.

Menu à la carte je inspirováno starými recepty, ale podává se v moderním stylu. Šéfkuchař se navíc obvykle zastaví, aby si s hosty popovídal.

Gašperov mlyn, Batizovce

Foto: archiv Gašperov mlyn

Tento rodinný podnik ve Vysokých Tatrách patří již léta k nejzajímavějším na slovenské gastronomické scéně. Zaměřuje se na fine dining a nabízí vkusné a vizuálně exkluzivní degustační menu. Jeho autorem je talentovaný a kreativní šéfkuchař Jozef Breza, který letos získal i ocenění slovenského Kuchaře roku.

V květnu byl Gašperův mlýn oceněn společností Bedeker Gurmán jako nejlepší prémiová restaurace na Slovensku a získal také tři Zlaté vidličky, což je nejvyšší možné ocenění pro slovenské restaurace. Prostě jedinečný pětihvězdičkový koncept v Tatrách.

Mlyn 108, Modra

Foto: archiv Mlyn 108

Vítejte v prvotřídní domácí kuchyni a dopřejte si únik z městské reality. Restaurace ve vinařském městečku se nachází v budově zrekonstruovaného vodního mlýna ze 16. století a je to pohádkový prostor. Malý, rodinný, osobní, zkrátka místo, které má nápad i genius loci.

Doma u nás, Spišská Sobota

Foto: archiv Doma u nás

Návštěva této restaurace je sázkou na jistotu. Šéfkuchař Gabriel Kocák je zárukou nejvyšší kvality. Ať už si objednáte cokoli z jeho moderního pojetí tradiční kuchyně, určitě to bude dobré. A co víc – název není zavádějící, budete se tam cítit jako doma.

Irin, Bratislava

Foto: Irinrestaurant.com

Nová restaurace šéfkuchaře Lukáše Heska, který se zaměřuje na zážitkovou kuchyni. Restaurace se nachází na velmi příjemném místě v centru Bratislavy nedaleko katedrály svatého Martina a nabízí vícechodové degustační menu, které se mění v závislosti na ročním období.

V nabídce je také zajímavý výběr autentických vín. Restauraci navštívili také členové slavné hudební skupiny Red Hot Chili Peppers, když v červnu vystupovali v Bratislavě.

Ufo watch.taste.groove, Bratislava

Foto: archiv Ufo watch.taste.groove

V jedné z bratislavských dominant, nepřehlédnutelném Ufu, které se nachází 85 metrů nad hladinou Dunaje, najdete zážitkovou gastronomii a lahodné koktejly. Místní kuchyně je založena na kombinaci středomořských a asijských kulinářských technik a její nabídka se pravidelně mění.

Tato restaurace byla také oceněna třemi Zlatými vidličkami časopisu Gourmet na Slovensku. A kuchyni velí Jozef Masarovič, slovenský Kuchař roku 2020. Pobyt si navíc můžete zpříjemnit návštěvou rozhledny, která se nachází o patro výš nad restaurací.

Reštaurácia Palffy, Šimák Zámok Pezinok

Foto: Palacearthotel.sk

Původně vodní hrad s dvojitými hradbami a příkopy byl ve 13. století sídlem velkovévodů ze Svatého Juru a Pezinku. Dnes je kompletně zrekonstruovaný a nabízí skvělý gastronomický zážitek.

V restauraci Palffy nabízí šéfkuchař Martin Novák koncept přípravy jídel založený na kombinaci čerstvých lokálních surovin a francouzské kuchyně v moderním stylu. Bedekr Gurmán na Slovensku ocenil restauraci jako nejlepší hotelovou restauraci roku.

Elite Restaurant, Nová Dubnica

Foto: Elitehotel.sk

Tato moderní restaurace v Nové Dubnici se sice nenachází v místě, kam proudí davy turistů, ale už jen kvůli ní stojí za to sem vyrazit. Zajděte si tam na oběd nebo třeba na romantickou večeři. Nabízejí mezinárodní kuchyni – věnujte pozornost chobotnicím nebo domácím těstovinám.