Možná mě vyvedete z omylu, ale jinde než v Pardubicích jsem se s kombinací pikantní gulášové (případně dršťkové) polévky s nasládlými makovými vdolky nesetkala. Tato zdánlivě nesourodá kombinace ale rozhodně stojí za vyzkoušení. 

Gulášová polévka s makovými vdolky

Gulášovka (4 porce):

  • 350 g hovězího masa z krku
  • Sůl & pepř
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžička mleté papriky
  • ½ lžičky pálivé mleté papriky
  • 1 lžička rajského protlaku
  • 1 l hovězího vývaru
  • ½ lžičky mletého nebo drceného kmínu
  • 1 bobkový list
  • 1 snítka čerstvého libečku
  • 200 g brambor
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • Čerstvá petrželka

Makové vdolky (cca 10 ks):

  • ⅓ kostky čerstvého droždí (cca 15 g)
  • 180 ml vlažného mléka
  • 20 g cukru krupice
  • 200 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • ½ lžičky soli
  • 1 vejce
  • 45 g změklého sádla
  • 1 žloutek na potření
  • Celý mák na posypání
info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

Postup

  1. Nejprve si připravte gulášovou polévku. Můžete klidně den předem, chutě se rozleží a bude ještě lepší než čerstvě dovařená. Maso nakrájejte na malé kousky, osolte ho, opepřete čerstvě mletým pepřem a lehce obalte v hladké mouce. Cibuli nasekejte nahrubo. 
  2. Ve větším hrnci na sádle orestujte cibuli. Když začne zlátnout, přidejte maso, zvyšte teplotu a zprudka ho orestujte, aby se zatáhlo, příliš ho nemíchejte. Pak přidejte obě papriky a rajský protlak. Krátce zarestujte a vše zalijte vývarem. Do hrnce přidejte kmín, bobkový list, libeček a sůl, přiklopte poklicí a vařte, dokud maso nezměkne. Pro urychlení můžete použít i tlakový hrnec.
  3. Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte je na malé kostičky. Když je maso měkké, přijdete je do polévky a uvařte. Nakonec polévku dochuťte drceným česnekem a sušenou majoránkou. 
  4. Makové vdolky připravte takto: do zadělávací mísy rozdrobte droždí, zasypte cukrem, zalijte částí vlažného mléka a nechte v teple vzejít kvásek.
  5. Asi po pěti minutách přidejte ke kvásku obě mouky, sůl, zbytek mléka, rozšlehané vejce a změklé sádlo. Hnětacím hákem robotu nebo ručně vařečkou důkladně zadělejte pružné těsto. 
  6. Pod utěrkou nebo fólií ho nechte cca hodinu kynout. Po této době ho na pomoučeném válu rozdělte na deset dílů a z nich vytvořte bochánky. Ty vyskládejte na plech s pečicím papírem nebo podložkou a nechte je dokynout dalších cca 20 minut. 
  7. Před pečením je pomašlujte rozšlehaným žloutkem a posypte mákem. Vdolky pečte v troubě předehřáté na 180 °C cca 20 minut. Pak je nechte chvíli zchladnout na drátěné mřížce a ještě teplé servírujte s gulášovou polévkou.

Tip: Na dno trouby dejte litinový hrnec s vodou a vdolky tak pečte v páře. 

info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková