Možná mě vyvedete z omylu, ale jinde než v Pardubicích jsem se s kombinací pikantní gulášové (případně dršťkové) polévky s nasládlými makovými vdolky nesetkala. Tato zdánlivě nesourodá kombinace ale rozhodně stojí za vyzkoušení.
Gulášová polévka s makovými vdolky
Gulášovka (4 porce):
- 350 g hovězího masa z krku
- Sůl & pepř
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 cibule
- 1 lžíce sádla
- 1 lžička mleté papriky
- ½ lžičky pálivé mleté papriky
- 1 lžička rajského protlaku
- 1 l hovězího vývaru
- ½ lžičky mletého nebo drceného kmínu
- 1 bobkový list
- 1 snítka čerstvého libečku
- 200 g brambor
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce sušené majoránky
- Čerstvá petrželka
Makové vdolky (cca 10 ks):
- ⅓ kostky čerstvého droždí (cca 15 g)
- 180 ml vlažného mléka
- 20 g cukru krupice
- 200 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- ½ lžičky soli
- 1 vejce
- 45 g změklého sádla
- 1 žloutek na potření
- Celý mák na posypání
Postup
- Nejprve si připravte gulášovou polévku. Můžete klidně den předem, chutě se rozleží a bude ještě lepší než čerstvě dovařená. Maso nakrájejte na malé kousky, osolte ho, opepřete čerstvě mletým pepřem a lehce obalte v hladké mouce. Cibuli nasekejte nahrubo.
- Ve větším hrnci na sádle orestujte cibuli. Když začne zlátnout, přidejte maso, zvyšte teplotu a zprudka ho orestujte, aby se zatáhlo, příliš ho nemíchejte. Pak přidejte obě papriky a rajský protlak. Krátce zarestujte a vše zalijte vývarem. Do hrnce přidejte kmín, bobkový list, libeček a sůl, přiklopte poklicí a vařte, dokud maso nezměkne. Pro urychlení můžete použít i tlakový hrnec.
- Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte je na malé kostičky. Když je maso měkké, přijdete je do polévky a uvařte. Nakonec polévku dochuťte drceným česnekem a sušenou majoránkou.
- Makové vdolky připravte takto: do zadělávací mísy rozdrobte droždí, zasypte cukrem, zalijte částí vlažného mléka a nechte v teple vzejít kvásek.
- Asi po pěti minutách přidejte ke kvásku obě mouky, sůl, zbytek mléka, rozšlehané vejce a změklé sádlo. Hnětacím hákem robotu nebo ručně vařečkou důkladně zadělejte pružné těsto.
- Pod utěrkou nebo fólií ho nechte cca hodinu kynout. Po této době ho na pomoučeném válu rozdělte na deset dílů a z nich vytvořte bochánky. Ty vyskládejte na plech s pečicím papírem nebo podložkou a nechte je dokynout dalších cca 20 minut.
- Před pečením je pomašlujte rozšlehaným žloutkem a posypte mákem. Vdolky pečte v troubě předehřáté na 180 °C cca 20 minut. Pak je nechte chvíli zchladnout na drátěné mřížce a ještě teplé servírujte s gulášovou polévkou.
Tip: Na dno trouby dejte litinový hrnec s vodou a vdolky tak pečte v páře.