Nezvané kontrolory těch „jediných správných“ kuchařských postupů nejspíš minutková varianta guláše urazí, ale milovníky pikantních chutí a ty, kdo zrovna nemůžou nebo zkrátka nechtějí hodiny čekat na provaření guláše klasického, naopak potěší.

Jídlo na pomezí stir-fry a guláše navíc chutná jak tradicionalistům (ostatně, recept mě naučil můj táta), tak příznivcům kari a chilli, i když pálivost si samozřejmě doladíte podle své chuti. Hotovo máte zhruba za 25 minut, a nenechte se zmýlit zdánlivou absencí zeleniny – cibule je jednou z nejzdravější zeleniny vůbec, a ačkoli vám dá nejvíce syrová, i po tepelném opracování si zachovává řadu cenných látek. 

Rychlý vepřový guláš na červeném víně

Na 4 porce potřebujete:

  • 500 g cibule
  • 1 hrnek rýže (jasmínová či basmati)
  • Sůl
  • 500 g vepřové kýty
  • 4 lžíce oleje
  • 1 lžička celého kmínu
  • ½  lžička kari
  • 2 až 3 chilli papričky
  • 3 lžíce mleté sladké papriky
  • 120 ml červeného vína, vývaru nebo vody

Postup

  1. Z cibule odkrojte konce, rozpulte je, oloupejte a pokrájejte na tenká půlkolečka. Rýži propláchněte a dejte vařit s 2,5 hrnky osolené vody. Maso nakrájejte kolmo na vlákna na tenké nudličky.
  2. Ve velké pánvi či woku zahřejte olej s kmínem, kari a nasekaným chilli (čerstvé či sušené), přidejte maso a za neustálého míchání hodně zprudka restujte. V žádném případě maso v této fázi nesolte.
  3. Jakmile se maso zatáhne a zbělá (nebo pustí vodu), zapněte digestoř nebo otevřete okna a přihoďte cibuli. Opět na prudkém ohni za častého míchání 10 až 15 minut opékejte, až cibule i maso dobře změknou.
  4. Ztlumte teplotu, zasypejte velkým množstvím papriky, krátce zamíchejte a rychle zalijte vínem, aby paprika nezhořkla. Asi dvě minuty pořádně provařte a až nyní dost osolte. Podle potřeby zřeďte další tekutinou, aby vznikla hustá omáčka. Podávejte s rýží, případně pečivem, noky či šťouchanými bramborami.