skip to main content

Hlavně rychle sníst a žádné hranolky s sebou. Jak na fine dining z výdejového okénka

1 minuta čtení

Které potěšení omezené současným nouzovým stavem postrádáte nejvíc? Návštěva restaurace by se pravděpodobně na tomto žebříčku umístila poměrně vysoko.

Jídlo s sebou je jedním ze způsobů, jakým se teď můžeme rozmazlovat a zároveň tím podpořit svůj oblíbený podnik. Ale jak do pandemických omezení zakomponovat přísná pravidla fine diningu, během kterého je pokrm nejen složitě naservírován, ale také není příliš vhodný pro převoz?

Reklama

Jedno je jisté, karanténa rozhodně nepřeje složitým řešením, aspoň co se gastronomie týče. Molekulární kuchyně a další experimenty jsou teď u ledu. Letí jídla, která jsou výživná a mají vám dodat přesně to, co teď všichni potřebujeme: fyzickou energii a mentální odměnu.

„Všem je samozřejmě jasné, že fine dining znamená zážitek v restauraci, který převozem jídla domů nemůžeme nahradit. Jíst se ale musí vždy, proto jsme nabídku naší restaurace účelům rozvozu plně přizpůsobili,“ říká ředitel hotelu Alcron Michal Chour.

Po rekonstrukci budovy Státní opery znovuotevřená restaurace Čestr fungovala klasickým způsobem jen v testovacím provozu. Místo nového interiéru je tak hostům zpřístupněno výdejní okénko nebo rozvážka od Woltu.

Reklama

Šéfkuchař Pavel Brichzin označuje situaci za krajně neuspokojivou, ale jeho tým dokáže do krabičky na doma vtěsnat přesně to, co pak jednoho dne uvidí hosté v restauraci na talíři.

„Doporučuju, abyste s jídlem s sebou hlavně daleko necestovali. Ideální je čas 15, maximálně 20 minut. Pokud to ohřejete, opravdu už to není ono,“ radí Brichzin.

Aktuální vydání magazínu

Objednávejte si tu proto kuře, jelito, vývar či bramborovou kaši. Na hranolky, které v Čestru patřívaly k legendárním kulinárním neřestem, si raději počkejte. Při převozu by totiž mohly navlhnout a ztratit svou křupavost.

Podzim nahrává i dalším těžším masitým jídlům, které bez ztráty kvality můžete dovézt z renomovaného podniku až ke svému domácímu stolu. „Dejte si třeba líčka nebo kančí ragú. Dlouho vařené omáčky a šťavnaté přílohy neutrpí převozem žádnou újmu, podobně jako polévky,“ tvrdí Roman Paulus z Alcronu.

Jak jídlo z luxusních restaurací servírovat doma? „Hlavně z krabičky. Když už jednou byla použita, tak pojďme šetřit planetu a využít ji co nejvíc,“ žádá Pavel Brichzin.

Reklama
Reklama