Kde se pivo pije, tam se dobře žije. Podle tohoto sloganu bude Česko dál skvělé místo k životu. Další vlna zavírání hospod v něm podle všeho nehrozí.

V důsledku zdražování kvůli zvýšení DPH na čepované pivo plánují letošní uzavření provozovny pouze dvě procenta provozovatelů. Vyplývá to z průzkumu Plzeňského Prazdroje mezi téměř 3400 tuzemskými hospodami.

Budoucnost hospod se tak pravděpodobně nebude odvíjet podle scénáře, který probíhal zejména během covidu. Pandemie, během níž byly veškeré hospody kvůli vládnímu nařízení zavřeny dvě stě padesát dní, má podle odhadů na svědomí více než dva tisíce provozoven – tedy něco mezi pěti a deseti procenty, byť i v tomto případě zněly některé prognózy katastrofičtěji.

Průzkum ukázal, že nyní definitivně „zavřou krám“ dvě procenta. Více hospod buď v rámci optimalizace omezí otevírací hodiny (šest procent), nebo sníží počet otevíracích dní (5,5 procenta), a to především v zimních měsících, než přijde hlavní jarní a letní sezona.

38 %

restaurací nezvýšilo kvůli DPH cenu piva.

Ke zdražení došlo začátkem tohoto roku. V průměru ceny piva povýšily o 2,80 koruny na půllitr. Poměrně velká část podniků však ke zdražení nesáhla vůbec, což ukázala data Dotykačky pro Prazdroj ze 693 restaurací: osmatřicet procent z nich ponechalo ceny na prosincové úrovni.

Hospody se podle průzkumu v současnosti nejvíc bojí odlivu hostů – obavy sdílí třicet procent hospodských. Ruku v ruce s tím jde strach, že lidé budou méně utrácet (dvacet čtyři procent). Vedle toho má osmnáct procent provozovatelů a provozovatelek strach, že pohostinství už není tak atraktivní pro zaměstnance a nebudou mít dostatek personálu.

Na nedostatek lidí i potřebu optimalizace plánuje téměř desetina hospod reagovat tak, že si jejich provozní sami znovu obléknou výčepní zástěru nebo budou pomáhat na place s obsluhou.

Rozvojová opatření hodlá letos zavést nebo zahájit 20,7 procenta hospod. Jaká? Nejčastěji rozšíření nabídky nápojů a jídel, pořádání akcí, investice do interiéru a vybudování či zlepšení zahrádek.