Konzumace kuřecí polévky jako lék na nachlazení je možná klišé, ale chutné klišé. Uvařte si živinami nabitý vývar, doplňte ho o houby a bílkoviny v podobě masa, tofu a vajec a přidejte tolik chilli, kolik jen snesete. Taková polévka vás zahřeje a postaví na nohy při viróze i kocovině.
Recept nám sepsal člen Senior národního Týmu Asociace kuchařů a cukrářů ČR, kreativní šéfkuchař Martin Staněk, který se netají oblibou chilli, koriandru a této fantastické čínské polévky.
Kuřecí ostrokyselá polévka s houbami a tofu
Na 4 porce potřebujete:
- 3 až 5 ks sušeného Jidášova ucha
- 4 ks sušené shiitake
- 650 ml základního kuřecího vývaru
- 1 lžíce houbové sójové omáčky
- ½ lžíce světlé sójové omáčky
- ⅓ lžičky chilli vloček
- Špetka mletého bílého pepře
- ½ lžičky palmového cukru
- Sůl
- 100 g kuřecích prsou nebo vařeného masa
- 40 g uzeného tofu
- 40 g bambusových výhonků
- 2 vejce
- 20 g bramborového škrobu
- 50 g rýžového vína
- 2 lžíce vinného octa
- 1 lžíce sezamového oleje
Na servis:
- Jarní cibulka
- Čerstvý koriandr
- Čerstvá chilli paprička
Postup
- Jidášovo ucho a shiitake si každé zvlášť namočte přes noc do vody a druhý den uvařte do měkka. Vývar z shiitake si schovejte a později použijte do polévky, všechny houby nakrájejte na tenké nudličky.
- Do hrnce vlijte kuřecí vývar a vývar z shiitake, společně začněte zahřívat, přidejte obě sójové omáčky, chilli vločky, pepř a cukr a osolte. Celou směs přiveďte k mírnému varu, přidejte na jemné nudličky nakrájené kuřecí prso a pozvolna ve vývaru uvařte. Pokud máte maso již vařené, použijte do polévky to (předem ho nakrájejte či natrhejte).
- Do polévky přidejte na 1×1 cm kostičky pokrájené tofu (zbytek balení použijte třeba do závitků), bambusové výhonky a houby. Polévku zahustěte solamylem rozmíchaným v trošce vody, kterou do polévky za stálého míchání přilijte.
- V misce si vyšlehejte vejce a vlijte do horké polévky. Tu jen lehce míchejte, aby se vejce pěkně srazilo a zůstaly z něj větší kousky – když byste polévku při lití míchali příliš rychle, vejce bude úplně rozšlehané a polévka se zakalí.
- Na závěr přilijte rýžový ocet, víno a sezamový olej. Tyto suroviny dávejte až na závěr, aby si zachovaly svou intenzivní chuť. Polévku ještě krátce provařte a případně dochuťte.
- Servírujte s jemně krájenou jarní cibulku, chilli papričkou a koriandrem. Tyto přísady si každý dopřeje podle své chuti.
Houby: Pokud neseženete Jidášovo ucho a shiitake, zaimprovizujte s hlívou ústřičnou a žampióny.
Léčivý zázvor: Jestli vaříte kuřecí vývar přímo pro tuto polévku, vynechejte tymián a bobkový list, a naopak přidejte plátek čerstvého zázvoru, polévku hezky ovoní.