K večeři, na piknik nebo pro návštěvu. Na grilovačku, ke Dni otců nebo na pánskou rozlučku. Našla by se ještě spousta dalších příležitostí, kdy po quiche s chutí sáhnete a užijete si jeho komplexní chuť. A pokud navíc prahnete po pikantních chutích, bude vás otisk Španělska v tomto slaném koláči s chorizem a paprikami zaručeně bavit. Křehký korpus, pikantní a zároveň lahodná náplň, šťavnaté papriky… Netřeba více slov, tu chuť musíte zažít!
Quiche s grilovanými paprikami, sýrem a chorizem
Na quiche o průměru 23 cm potřebujete:
- 200 g hladké mouky
- špetka soli
- 100 g másla
- 2 lžíce studené vody
Náplň:
- 2 papriky
- 2 cibule
- Olivový olej
- Sůl
- 120 g choriza
- 150 g sýru čedar
- 3 vejce
- 120 g 30% smetany
- 2 stroužky česneku
- ½ lžíce najemno pokrájeného tymiánu
- 1 plná lžíce najemno pokrájené petrželky
- 2 lžičky uzené papriky
- Sůl
Postup
- Mouku smíchejte se špetkou soli. Do sypké směsi co nejrychleji zapracujte na kostičky pokrájené máslo. Když vznikne směs připomínající sušší drobenku, začněte zapracovávat vodu. Těsto zabalte do fólie a nechte v lednici dvě hodiny odležet.
- Připravte si náplň. Papriky nakrájejte menší kusy. Cibuli nakrájejte na slabé půlměsíčky a pomačkejte, aby se jednotlivé vrstvy oddělily. Vložte do mísy spolu s paprikami, lehce zakápněte olejem a osolte. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Troubu zapněte na režim grilu, zahřejte na 200 °C a grilujte cca 25 minut.
- Chorizo nakrájejte na tenké nudličky. Čedar nastrouhejte nebo nakrájejte nadrobno. V míse prošlehejte vejce se smetanou. Vmíchejte chorizo a sýr. Ochuťte prolisovaným česnekem, tymiánem, petrželkou a uzenou paprikou. Osolte. Nakonec vmíchejte grilované papriky s cibulí.
- Těsto vyválejte na kulatý plát (silný asi 3 mm) a vyložte jím kulatou formu o průměru 23 cm. Dno několikrát propíchněte vidličkou a důkladně vyložte alobalem. Zasypejte luštěninami, které těsto zatíží, aby se při předpékání nenafukovalo. Pečte při 200 °C (horkovzduch) 20 minut.
- Po 20 minutách odstraňte alobal s luštěninami. Pečte dalších 5 až 10 minut, aby nebylo těsto mokré.
- Náplň rovnoměrně rozprostřete do předpečeného korpusu. Ztlumte troubu na 170 °C a pečte dalších 30 minut.
TIP: Milovníci pikantnějších chutí můžou do náplně zakomponovat najemno pokrájené chilli papričky.