skip to main content

Pivo, čedar & hořčice. Ostrovní prasárnička Welsh rarebit potěší nejen v dešti a zimě

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Welsh rarebit je sympatický britský comfort food – hřejivá kombinace pikantní sýrovo-pivní pomazánky na rozpečeném chlebu je totiž do chladného deštivého počasí jako dělaná. Původní název „Welsh rabbit“ neboli velšský králík (králík bylo v Británii typické jídlo chudých) se později modifikoval na ještě cyničtější „rarebit“, tedy něco jako vzácný kousek – žádného králíka totiž neobsahuje. My si tuhle prasáčničku ale rádi dopřejeme tak jako tak – hotovo máte do 20 minut, spotřebujete na ni i už trochu unavenější chléb a poslouží jako výborná příloha k polévkám i jako vyprošťovací snídaně po náročnějším večeru.

Velšský králík – Welsh rarebit (zapečené sýrové tousty)

Na 2 až 3 porce potřebujete:

  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce másla
  • 100 ml piva (+ další k podávání)
  • 150 g čedaru
  • Sůl & pepř
  • ¼ lžičky kajenského pepře (+ další na posypání)
  • 1 lžíce anglické nebo dijonské hořčice
  • 1 lžíce worcesteru (+ další na pokapání)
  • Kváskový chléb
  • Jarní cibulka nebo pažitka na posypání
Reklama

Postup

  1. Dejte vyhřát troubu, ideálně s funkcí grilu, a plech vyložte pečicím papírem. Máslo s moukou za stálého míchání asi dvě minuty opékejte do lehce zlatova. Přilijte pivo a pořád pilně míchejte, přidejte většinu sýru (trochu si nechte na posypání), nechte ho rozpustit a zbývající pivo vypijte.
  2. Omáčku dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem, kajenským pepřem nebo chilli, hořčicí a worcesterem. Směs nechte trochu vychladnout a poté ji v asi centimetrové vrstvě natírejte na krajíce dobrého kváskového chleba, pro křupavější strukturu předem v toustovači nebo na pánvi opečeného.
  3. Posypejte zbylým sýrem a dle chuti i dalším kajenským pepřem, krátce v troubě dozlatova zapečte a podávejte posypané jarní cibulkou či pažitkou, zakápnuté trochou worcesteru a doplněné dalším pivem.

Tip: Pro sytější verzi přidejte navrch každého krajíce ještě sázené vejce.