Při zběžné procházce by se mohlo zdát, že na Malé Straně a Hradčanech moc vyhlášených restaurací nepotkáte. Skryté v balastu obchodů se suvenýry či trdelníky se ale nachází i výborné podniky.

Pojďme si je shrnout, ať na příští procházce z Pražského hradu víte, kam zapadnout na oběd, večeři, na kávu nebo na pivo po zdolání hradních schodů.

Tāst 

Pokud bych měl vypíchnout jednu finediningovou restauraci v okolí Pražského hradu, byl by to Tāst. A nejen kvůli kouzelné poloutajené lokalitě ve Šporkově ulici a příjemně neokázalému interiéru.

Marta Spurná, která restaurant vede, pochází z hoteliérské rodiny a jak to vypadá, má hospitality v DNA. Tenhle malý podnik je přesně ta odměna, kterou si chcete dopřát po dni stráveném šplháním do příkrých hradčanských ulic.

Šéfkuchař Mirek Vykysalý se tu nesnaží znovu objevit kolo, ale pracuje s výbornými ingrediencemi. Jídla můžete spárovat s dobrým vínem, kterým se tu nešetří.

Menu by možná slušelo pár vegetariánských pokrmů, ale jinak jim není absolutně co vytknout. Otevírají tu ale až na večeře a vzhledem k velikosti podniku se vyplatí rezervace.

Kuchyň

O něco rozšafnější a lidovější atmosférou, ale stále plná výborného jídla, je Kuchyň přímo na rohu Hradčanského náměstí. Restaurace dokonale vybalancovala koncept české kuchyně, který ale není zaseklý v minulosti a není zcela a jen o hospodském guláši nebo o „kachně se šesti“.

Jejich koprovka není ta tradiční omáčka ze školní jídelny, připravují ji jinak a servírují s brambory, ale to je právě kouzlo téhle „hradní“ jistoty. Stejně jako pravidelně se měnící se menu a perfektně ošetřená Plzeň.

Bistro Monk

Nejen českou kuchyní a pivem živ je člověk. A brunchové bistro, které nedávno otevřelo svou druhou pražskou pobočku na Maltézském náměstí, se cítí daleko pohodlněji v hájemství moderní mezinárodní kuchyně.

Byť Monk tvrdí, že nemá rád zajeté stereotypy, jejich menu nabízí přesně to, co čekáte od trendy bistra: od avokádového toustu a vejce Benedikt po lívance a prémiovou kávu.

Nabídka se ale neomezuje jen na brunch, dát si tu můžete i oběd nebo se dopoledne zastavit na pár mimóz, zvlášť pokud máte před sebou víkend, který si chcete užít.

Lokál U Bílé kuželky

Dobře servírované pivo a na lístku oblíbené stálice jako smažený sýr, guláš z hovězích líček nebo svíčková. Tento Lokál patří v Praze mezi nejlepší a to i proto, že v něm vaří většinu českých bestsellerů, takže vzít sem třeba zahraniční návštěvu většinou bývá trefa do černého.

O víkendech bývá často narváno a obsluha je někdy trochu neurvalá, takže je lepší udělat si předem rezervaci, zvlášť pokud se tu budete chtít najíst. Jinak vám hrozí, že odejdete hladoví, a to i přes les prázdných stolů (ovšem s rezervačním lístečkem).

U Hrocha

Moje oblíbená Baráčnická rychta je už nějaký pátek „dočasně zavřená“ a U Černého vola na Loretánském náměstí to zase přece jen na můj vkus trochu moc převzali turisté. Co zbývá? Ano, hospoda U Hrocha, malebná nálevna, kde si můžete dát pár kousků a utopence k nim.

Hroch už přežil několik pokusů o své zavření, přičítám to mimo jiné tomu, že kdyby hospodu jen pár kroků od Poslanecké sněmovny zavřeli, byla by poslanecká hlasování a politická práce daleko smutnější aktivitou.

Choco Café

Během nedávné procházky na mě vykouklo logo červené židle a i přesto, že jsem v jejich původní pobočce v Liliové ulici už pár let nebyl, udělalo mi to upřímnou radost. Proč? Myslím, že v Praze neexistuje místo, kde by připravovali lepší horkou čokoládu než v téhle malinko (ale zase tak ne moc) kýčovité kavárně.

Dát si tu samozřejmě můžete i kávu nebo zákusek, ale důvod, proč se chodí do „židle“, je hustá, tmavá, lehce nahořklá a štiplavá čokoláda servírovaná v hrnku. Dejte na mě, objednejte si tu 72% s chilli a trochou šlehačky navrch, nebudete litovat.

Kavárna je situovaná v Nerudově ulici, v epicentru turistického šílenství, a je tedy možné, že si tu chvíli počkáte, ale jejich čokoláda vám to vynahradí.

Kafe & Hrnky

Zahrada ukrytá davům se před vámi otevře, jen co zdoláte pár schodů dolů do útrob domu o něco níže v téže, tedy Nerudově ulici. Přesto, že podnik je populární především kvůli kávě, dát si tu můžete taky slanou či sladkou snídani, případně jeden z jejich koktejlů.

Kavárna s idylickým a tichým venkovním prostorem je skvělým tipem na návštěvu zvláště za hezkého počasí.