Milovníci rajčat salát panzanella dobře znají. Jeho italské kořeny se nezapřou, a proto už možná tušíte, že základem, kromě plně vyzrálých a čerstvých rajčat, bude také kvalitní olivový olej a bazalka. Podstatnou část salátu tvoří pečivo, resp. krutony z pečiva, které není již nejčerstvější. Je to ideální způsob, jak ho upotřebit a ještě si na něm pochutnat. Krutony do sebe skvěle nasáknout šťávu z rajčat a dresinku.
Originální verze salátu panzanella obsahuje rajčata, cibuli, krutony, bylinky a zálivku. Nicméně je možné ji „oživit“ i jinými druhy právě sklizené zeleniny, jako jsou okurky a papriky. Navíc můžete zkusit přidat i sýr, ideálně mozzarellu. A kdo si libuje v pikantních chutí, přijde si na své s čerstvým česnekem přidaným do dresinku.
Rajčatový salát panzanella s krutony ze starého pečiva
Na 2 porce potřebujete:
- 2 krajíce staršího chleba nebo cca 120 g bagety
- Olivový olej
- Sůl
- 500 g rajčat různých odrůd
- ½ červené cibule
- Hrst bazalkových lístků
- Čerstvě mletý pepř
Dresink:
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce červeného vinného octa
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
Libovolné:
- Mozzarella
- Salátová okurka
- Paprika
- Rukola
- Česnek
Postup
- Chleba nebo bagetu nakrájejte na menší kusy velikosti sousta. V misce anebo rovnou na plechu vyloženém pečicím papírem pokapejte olivovým olejem, osolte a promíchejte. Pečte při 170 °C (horkovzduch) 5 až 7 minut.
- Rajčata nakrájejte na menší kusy. Drobná cherry rajčata stačí přepůlit, středně velká rajčata nakrájejte na čtvrtiny a větší rajčata na měsíčky nebo na plátky. Cibuli nakrájejte na slabé měsíčky.
- V misce promíchejte ingredience na dresink a rajčata (případně i další zeleninu nakrájenou nadrobno) jím přelijte a jen zlehka promíchejte. V lednici nechte 15 minut odpočívat.
- Po čtvrt hodině do salátu vmíchejte krutony a nechte ještě 15 minut v lednici, aby nasákly šťávu, kterou rajčata pustí.
- Na talíři posypejte čerstvou bazalkou a lehce opepřete čerstvě mletým pepřem.