skip to main content

Rychlá večeře či party předkrm bez práce: Dip ze šlehané fety & pečená česneková rajčata s olivami

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Reklama

Koncentrovaná chuť pečených česnekových rajčat s jemně vyšlehanou citronovo-medovou fetou poslouží jako báječná večeře pro dva i rychlý předkrm na večírky (jistě uznáte, že česnek je v obou případech prostě must!). A kdybyste nestíhali, vynechejte pečení rajčat, dip je moc dobrý i jen tak, jen ho v tom případě posypejte třeba vločkami chilli, které medovou chuť hezky osvěží.

Potřebujete:

  • 200 g sýru feta
  • 50 až 100 g řeckého nebo smetanového jogurtu
  • 3 lžíce olivového oleje (+ další na pokapání)
  • 1 lžíce medu (+ další na pokapání)
  • 1 citron
  • Sůl & pepř
  • Čerstvé bylinky na posypání (oregano, bazalka, tymián či rozmarýn)

K obložení:

  • 1 hrst oliv
  • 2 hrsti cherry rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • 1 až 2 šalotky
  • Olivový olej
  • Sůl & pepř
  • Chilli vločky dle chuti
  • Bylinky dle chuti (oregano, bazalka, rozamrýn, tymián či rozmarýn)
Reklama

Postup

  1. Pokud dáváte i rajčata s olivami (což silně doporučuji), vhoďte je do pekáčku (větší rajčata můžete rozpůlit), přidejte plátky česneku, klínky šalotky a hojně zalijte olivovým olejem. Osolte, opepřete, přidejte bylinky dle chuti a při 200 °C pečte 20 až 30 minut doměkka. Během pečení jednou zamíchejte.
  2. Fetu nadrobte do mixéru, přidejte 50 g jogurtu, olivový olej, med, nastrouhanou kůru z celého citronu (jen její žlutou část, bílá je hořká), asi 3 lžíce citronové šťávy, špetku soli a čerstvě mletý pepř. Rozmixujte na hladký krém a podle potřeby zřeďte dalším jogurtem nebo ještě dochuťte.
  3. Pokud nedáváte pečená rajčata, podávejte jen tak pokapané dalším medem a olejem a posypané bylinkami, sezamem, sekanými pistáciemi, zaatarem nebo chilli vločkami, které jsou v kombinaci s medem naprosto skvělé.
  4. Jinak dip podávejte překrytý rajčaty a šťávou, která se z nich vypekla, a s opečenou bílou bagetou, ciabattou nebo pitou.

Reklama
Reklama