Butter chicken neboli máslové kuře je z indických jídel, která zpravidla vezmou na milost i hodně citlivé evropské jazýčky. Křehké šťavnaté maso v jemné smetanové omáčce doplňte čerstvě uvařenou rýží nebo jednoduchým jogurtovým naanem a pak už jen sledujte, jak mají strávníci tendenci zbývající omáčku z talíře naprosto sprostě vylízat.
Kuře na másle (butter chicken)
Na 4 porce masa potřebujete:
- 800 g kuřecích prsou nebo stehenních řízků
- 150 g řeckého jogurtu (případně smetanového)
- 1 lžička soli
- 1 lžíce čerstvého strouhaného zázvoru
- 2 stroužky nasekaného česneku
- 2 lžíce citronové nebo limetové šťávy
- 2 lžičky garam masaly
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička mletého římského kmínu
- Chilli dle chuti
- 2 lžíce ghí nebo přepuštěného másla
Na omáčku:
- 2 až 3 velké cibule
- 2 lžíce ghí nebo přepuštěného másla
- 1 lžíce čerstvého strouhaného zázvoru
- 4 stroužky nasekaného česneku
- 2 lžičky garam masaly
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička římského kmínu
- 1 špetka mletého kardamomu
- 1 špetka mleté skořice
- Chilli dle chuti
- 1 lžička soli
- 3 lžíce rajčatového protlaku
- 400 ml plechovka drcených rajčat
- 200 ml smetany ke šlehání
K podávání:
- Čerstvý koriandr
- Plátky mandlí nebo kešu
- Citron nebo limetu
- Rýže basmati nebo domácí naan
Postup
- Kuře naložte ideálně den předem, krásně pak zkřehne. Pokud nestíháte, dopřejte mu v marinádě alespoň 30 minut. Nakrájejte ho na 3cm kousky a smíchejte s jogurtem, solí, zázvorem, česnekem, citronovou šťávou a kořením.
- Najemno pokrájenou cibuli dozlatova opečte na másle, vmíchejte zázvor, česnek a koření ještě pár vteřin prohřívejte. Osolte, přidejte protlak, rajčata a 400 ml vody a alespoň 20 minut povařte. Pro extra jemnou omáčku ji na závěr rozmixujte. Zjemněte smetanou, dochuťte citronovou šťávou a případně dosolte.
- Mezitím připravte maso. To buď zprudka dozlatova opečte na másle na vedlejší pánvi, pozvolna ho asi 20 minut vařte přímo v hotové omáčce (před přidáním smetany a citronu), nebo v pekáčku pokapejte olejem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 20 minut nebo až je maso zvenčí zlatavé a uvnitř propečené.
- Maso každopádně vždy ještě chvíli i s výpečky prohřejte v omáčce a podávejte s rýží basmati, posypané mandlemi a koriandrem a doplněné o citrus k dochucení.