Butter chicken neboli máslové kuře je z indických jídel, která zpravidla vezmou na milost i hodně citlivé evropské jazýčky. Křehké šťavnaté maso v jemné smetanové omáčce doplňte čerstvě uvařenou rýží nebo jednoduchým jogurtovým naanem a pak už jen sledujte, jak mají strávníci tendenci zbývající omáčku z talíře naprosto sprostě vylízat.

Kuře na másle (butter chicken)

Na 4 porce masa potřebujete:

  • 800 g kuřecích prsou nebo stehenních řízků
  • 150 g řeckého jogurtu (případně smetanového)
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce čerstvého strouhaného zázvoru
  • 2 stroužky nasekaného česneku
  • 2 lžíce citronové nebo limetové šťávy
  • 2 lžičky garam masaly
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • Chilli dle chuti
  • 2 lžíce ghí nebo přepuštěného másla

Na omáčku: 

  • 2 až 3 velké cibule
  • 2 lžíce ghí nebo přepuštěného másla
  • 1 lžíce čerstvého strouhaného zázvoru
  • 4 stroužky nasekaného česneku
  • 2 lžičky garam masaly
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 špetka mletého kardamomu
  • 1 špetka mleté skořice
  • Chilli dle chuti
  • 1 lžička soli
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • 400 ml plechovka drcených rajčat
  • 200 ml smetany ke šlehání

K podávání:

  • Čerstvý koriandr
  • Plátky mandlí nebo kešu
  • Citron nebo limetu
  • Rýže basmati nebo domácí naan

Postup

  1. Kuře naložte ideálně den předem, krásně pak zkřehne. Pokud nestíháte, dopřejte mu v marinádě alespoň 30 minut. Nakrájejte ho na 3cm kousky a smíchejte s jogurtem, solí, zázvorem, česnekem, citronovou šťávou a kořením.
  2. Najemno pokrájenou cibuli dozlatova opečte na másle, vmíchejte zázvor, česnek a koření ještě pár vteřin prohřívejte. Osolte, přidejte protlak, rajčata a 400 ml vody a alespoň 20 minut povařte. Pro extra jemnou omáčku ji na závěr rozmixujte. Zjemněte smetanou, dochuťte citronovou šťávou a případně dosolte.
  3. Mezitím připravte maso. To buď zprudka dozlatova opečte na másle na vedlejší pánvi, pozvolna ho asi 20 minut vařte přímo v hotové omáčce (před přidáním smetany a citronu), nebo v pekáčku pokapejte olejem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 20 minut nebo až je maso zvenčí zlatavé a uvnitř propečené.
  4. Maso každopádně vždy ještě chvíli i s výpečky prohřejte v omáčce a podávejte s rýží basmati, posypané mandlemi a koriandrem a doplněné o citrus k dochucení.