Největší zpracovatel čerstvých, chlazených a hluboce zmrazených ryb v Česku otevřel nový provoz v Kralupech nad Vltavou. Nová balírna včetně nových strojů a technologií stála 400 milionů korun a měsíčně zde bude Bidfood zpracovávat na 300 tun ryb. Informaci společnost přinesla v tiskové zprávě.

Objekt stojí na místě původní budovy, kterou v listopadu 2020 kompletně zničil požár. Škoda na objektu z roku 2004 se vyšplhala na 230 milionů a budova musela být stržena. Přípravy na stavbu nové budovy byly zahájeny ihned po odklizení trosek v lednu 2021 a naplno se vše rozběhlo v květnu, kdy bylo vydáno stavební povolení.

„Nová balírna čerstvých ryb má plochu 2500 metrů čtverečních, což je o tisíc metrů více, než měla původní. Celý objekt včetně nových strojů a technologií nás vyšel na čtyři sta milionů korun,“ říká Predrag Bilić, ředitel výrobního závodu Bidfood v Kralupech nad Vltavou. Nová budova je již zkolaudována a provoz bude zahájen 7. července.

Kromě balírny čerstvých ryb jsou v novém objektu ještě nové šatny a sociální zázemí pro zaměstnance, sklad obalových materiálů, šoker, prostory údržby a balírna s expedicí masa.

Nové prostory, které umožní navýšit kapacitu výroby ryb až o padesát procent oproti původnímu shořelému provozu, jsou zároveň úspornější i ekologičtější. Poptávka po rybách neroste, ale je problém je zajistit. Zatímco v posledních letech zájem o ryby stoupal, nyní poptávku přibrzdila inflace.

„Spotřeba ryb sice neklesá, ale lidé nad koupí více přemýšlejí. Dražší kousky nejsou to první, co dávají do košíku či si objednávají v restauracích,“ popisuje situaci Petr Čtrnáct z nákupního oddělení společnosti Bidfood, který zajišťuje čerstvé ryby pro výrobu. Většinu zpracovatelů a prodejců ryb teď ale mnohem více trápí jiný problém. Tím je nedostatek ryb na světových trzích, i proto často v obchodech chybí.