skip to main content

Jak se propít až do knížky. Dvě sestry napsaly knihu, aby Čechy naučily víc pít šampaňské

2 minuty čtení

Češi málo pijí a to by se mělo změnit, a proto je tu knížka. Ale, jak říká Winston Churchill: „Všechno pěkně popořádku. Nejdřív si dáme šampaňské.“

Protože o něm ta knížka je. Jmenuje se BUM! 75x Champagne, napsaly ji dvě sestry a má za úkol změnit vztah Čechů k tomuhle ušlechtilému vínu s bublinkami. A v téhle podobě je to svého druhu první knížka na českém trhu.

Související vydání
Forbes Life 2020
Speciální vydání
Reklama

„Jakkoliv to zní možná pateticky, chceme přinést do Česka víc osvěty o šampaňském, aby si s ním Češi mohli užít víc radosti. Aby mu trochu víc rozuměli a užívali si ho častěji než jen párkrát za život jako nějakou luxusní věc za nekřesťanské peníze,“ říká jedna z autorek, Klára Vorlíčková.

Sama má pedagogické vzdělání, pracovala v médiích. Její sestra Kateřina Winterling Vorlíčková je zase partnerkou v právnické kanceláři BBH. Obě se ke knížce, obrazně i po pravdě řečeno, prostě propily. A rády by, aby je následovalo víc českých úst, žaludků a srdcí. Přece jen, v konzumaci champagne nám patří ostudné 39. místo na světě, s necelými 400 tisíci lahvemi za rok – to je třiapůlkrát méně než třeba v Rakousku nebo v Dánsku. To, jak uznáte, není pozice, s níž bychom se měli smířit.

Kateřina Vorlíčková

Klára na nápad s knížkou přišla před dvěma lety, kdy hledala knížku jako dárek pro svoji sestru – a zjistila, že žádná česká knížka o šampaňském, která by se jí líbila, prostě ještě není.

Klára a Kateřina Vorlíčkovy ve své knížce nabízejí příběhy 75 šampaňských domů, tedy vinařství, kde se champagne vyrábí. Přináší samozřejmě také základní informace, včetně slovníčku pojmů a vysvětlení pro začátečníky, proč champagne není prosecco, Rotkäppchen ani Bohemia Sekt. A taky proč to není snobská věc, ačkoliv se tak na ni někdo v Česku může koukat.

Reklama

„Opravdu nechceme, aby naše knížka ani champagne působily snobsky. Je to prostě skvělé víno, přináší do života radost a o tu se chceme dělit,“ říká Klára. A dodává: „Za dvě lahve prosecca můžete mít dnes jednu lahev champagne, to si člověk dopřát přece může, ne?“

Klára Vorlíčková

Champagne od malých vinařů, kterým se tu říká growers, startují v Česku třeba na e-shopu Champagne.cz už od 495 korun za lahev, dobrá lahev šampaňského se dá pořídit na českých e-shopech i za 700 až 900 korun. Průměrné a nejčastější ceny, pravda, překračují tisíc korun za lahev, nejdražší champagne, jako třeba Krug Collection 1989, vás za lahev můžou přijít na desítky tisíc korun. Ale začít se dá opravdu za pár stovek.

Knížka BUM! 75x champagne, na níž se vedle sester Vorlíčkových podíleli i znalci champagne jako Miloš Danihelka z proslulého L’Fleur baru nebo Antonín Suchánek z Champagnier.cz a Autentisty, taky něco stojí. Pětisetstránková a luxusně zpracovaná a vytištěná kniha může ve vaší knihovně přistát za 1290 korun, pokud objednáte rychle.

A pak vás může pobavit i jeden z citátů z knihy: „Proč pijeme šampaňské k snídani? Někdo to snad nedělá?“

„My tedy pijeme šampaňské k snídani opravdu velmi výjimečně, ale dám si každý večer skleničku, to je můj meditační rituál,“ říká Klára Vorlíčková. Spolu se sestrou Kateřinou si najdou cestu do Champagne, oblasti skvělého vína ani dvě hodiny jízdy autem od Paříže a nějakých osm hodin cesty z Prahy, jednou dvakrát ročně. Mezitím pilně ochutnávají, chodí na degustace a učí se pít a šampaňskému rozumět. Plné sklepy ale nemají. „Já mám sama jenom malou vinotéku, sestra toho má trochu víc. Ale máme ho, abychom ho pily a dělaly si radost. Budeme rády, když v tom v Česku nebudeme samy,“ říká jedna z autorek.

Reklama
Reklama