Chystáte oslavu a přemýšlíte, jak byste si mohli přípravy trochu zjednodušit? Co takhle celé menu postavit na jedné surovině? Nákup si tím velmi usnadníte. A pokud máte rádi květák, všechny chody získáte v článku naservírovány pěkně na talíři.

Jak vymyslet opravdu lahodné menu na pořádnou oslavu a přitom nemuset nakupovat velké množství surovin a trávit v kuchyni dlouhé hodiny přípravami? Vyberte si jednu hlavní surovinu a postavte všechny chody na ní. Ušetříte spoustu času a zároveň hosty zaujmete originálním pojetím.

Šéfkuchař Foodway Cateringu Roman Kaňák poradí, jak by takové vaření mohlo ve výsledku vypadat.

„Vybral jsem květák, který je k mání během celého roku. Je to oblíbená košťálová zelenina s minimálním obsahem kalorií, zato obsahuje velké množství vitaminů a minerálů a dobře působí na trávicí ústrojí a srdce,“ vysvětluje Kaňák.

„Nejšetrnější způsob přípravy je vaření v páře. Zelenina si tak uchová nejvíce prospěšných látek. Květák velmi dobře snáší i dušení, pečení, smažení. Skvěle se z květáku dají připravit jak studené, tak teplé pokrmy. Hodí se jak na hlavní chod, tak jako příloha, ale uděláte z něj i dezerty. Před tepelnou úpravou ho však velmi dobře omyjte, abyste minimalizovali typickou vůni při vaření,“ zdůrazňuje.

Nejrozšířenějším květákem je květák bílý, ale narazit můžete i na jiné barevné odstíny. Chcete-li pokrmy barevně osvěžit, zkuste zelený, fialový nebo žlutý květák.

 Od bílého se liší jen barvou, chuťově jsou stejné. Až na romanesco neboli římský květák, který znali v Itálii již v 16. století. Jedná se o světle zelenou košťálovou zeleninu s růžicemi vypadající jako spirálovitě uspořádané pyramidy. Řadí se mezi květáky, ale jeho chuť je výraznější a současně v něm ucítíte i brokolici.

Květák na slano i sladko

Možná se to na první pohled nezdá, ale květák je univerzální potravina, ze které uvaříte či upečete jak slané, tak sladké pokrmy. Už jste zkusili květákové brownies? Je neuvěřitelně vláčné a díky květáku, který nahradí velkou část mouky, patří mezi nejzdravější varianty tohoto oblíbeného dezertu. Postup je stejný jako u tradičního receptu na brownies, jen s tím rozdílem, že do těsta vpracujete rozmixovaný uvařený květák. Tento dezert se hodí jako skvělá sladká tečka po hlavním chodu.

Z květáku se dá připravit i něco malého k zakousnutí. Zahnat odpolední hlad můžete třeba květákovými krekry s parmazánem, nakládaným květákem se zázvorem nebo květákovou pomazánkou. Zde je však už slibované menu od Romana Kaňáka.

Květákové carpaccio jako studený předkrm

Pokud rádi podáváte předkrmy, tento hosty určitě zaujme. Květákové carpaccio s telecí pečínkou a citronovou omáčkou dokonale naladí chuťové pohárky.

„Předkrm jako takový by neměl být velký a neměl by příliš zasytit. Má navnadit na hlavní jídlo, abychom si ho mohli vychutnat a nejedli ho příliš hladoví,“ vysvětluje Roman Kaňák.

„Květákové carpaccio splňuje vše, co by měl předkrm mít. Je lehký, neobsahuje pečivo a budete se po něm těšit na další chod,“ dodává.

Květákové carpaccio


Při jeho přípravě postupujeme tak, že den předem si v páře uvaříme osolený květák a upečeme si telecí pečínku, která by měla být středně propečená.

Druhý den krájíme květák na tenké plátky, klademe na talíř, pokapeme citronem, olivovým olejem a zauzenou solí.

Na květák klademe tenké plátky telecí pečínky. Přelijeme citronovou omáčkou, kterou si vyrobíme z jednoho dílu zakysané smetany, jednoho dílu majonézy, citronové šťávy z jednoho citronu, jemně nastrouhané citronové kůry, soli a pepře a vše dozdobíme letními bylinkami a jedlými květy.

Květákové capuccino s bílými hříbky

Po předkrmu se hodí lehká a dobře stravitelná polévka, nejlépe krém, který přinese tekutiny a zároveň nezaplácne žaludek.

„Zvolil jsem květákové capuccino, což je květákový krém, který je doplněn o bílé hříbky a drobenku s letním lanýžem. Dostatečně lehká, přitom slavnostní polévka,“ vyzdvihuje její přednosti Roman Kaňák.

A jak na to? Z květáku nejprve odstraníme vnější listy, rozebereme na růžičky, košťál nakrájíme na malé kostičky a vše omyjeme ve studené vodě.

Květákové capuccino

Na oleji zpěníme cibulku, přidáme květák, jeden litr vody a vaříme doměkka. Poté vyndáme vodu z květáku, zredukujeme se smetanou, vložíme zpátky květák a rozmixujeme na jemný krém.

V kastrolu na středním ohni si rozehřejeme máslo, na něm opečeme na tenké plátky krájené bílé hříbky. Zarestujeme dozlatova. Panko strouhanku smícháme s jemně strouhaným lanýžem a lanýžovým olejem a opečeme dozlatova v rozpálené troubě.

Tato polévka vypadá moc pěkně v šálku, do nějž nejdříve vložíme orestované hříbky, které pak zalijeme do dvou třetin květákovým krémem a zasypeme lanýžovou drobenkou.

Grilovaný květákový steak s telecím a omáčkou ze smržů

Jako vrchol slavnostního tříchodového menu přijde hlavní jídlo. Tentokrát budeme květák opékat, díky čemuž bude trochu křupat.

Připravíme ho tak, že den předem si v páře uvaříme osolený květák. Z květáku krájíme asi tři centimetry vysoké steaky, osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem, posypeme parmazánem a opékáme asi tři minuty z každé strany.

Strana, kde je sýr, se opéká dozlatova. Na pánvi si opečeme osm centimetrů vysoké biftečky pět minut z každé strany. Dáme vedle na talíř odpočinout.

Do výpeku vložíme nakrájené smrže a najemno krájenou cibulku. Opečeme, aby byla cibulka zlatá. Přidáme lžíci másla a třiatřicetiprocentní smetanu. Redukujeme do té doby, než zhoustne, a dochutíme solí a pepřem.

Na talíř můžeme servírovat tak, že na levou stranu položíme květákový steak, na pravou položíme jeden nebo dva biftečky a smetanovou omáčku ze smrže nalijeme do středu talíře a posypeme řeřichou.

Zaujaly vás naše recepty, ale květáku zrovna neholdujete nebo ho nemůžete zrovna sehnat? Nevěšte hlavu. Podle šéfkuchaře Foodway Cateringu Romana Kaňáka si stejné pokrmy snadno připravíte z celeru, červené řepy, kedlubny nebo ředkve.