skip to main content
30 pod 30

Jak tráví lockdown šéfkuchař Christian Chu? Držím se plánu a nic neodkládám, říká

Z vietnamského bistra rodičů, kde musel z povinnosti vařit už od čtrnácti, to dotáhl až na finediningový podnik Levitate s patnáctichodovým degustačním menu. Christian Chu v něm navíc není jen šéfkuchařem, ale také polovičním majitelem.

I díky svému odhodlání a chuti dělat věci jinak se Christian dostal do našeho letošního výběru 30 pod 30. A protože se nepochybně řadí k inspirativním osobnostem na poli českého byznysu, můžeme se od něj lecčemu přiučit.

Jak vnímáte aktuální situaci?

Ke kuchařině mě přivedla vášeň a touha neustále vařit, vytvářet nové chutě a experimentovat. Byl jsem zvyklý s vařečkou usínat i vstávat. Tento rituál mně pochopitelně covidová doba značně narušila.

Reklama

Je to jako s fotbalem, který jsem hodně hrával. Ten je hlavně o gólech, není jen o tréninku. Když chcete dávat góly, musíte hrát mistrovská utkání. A právě ta nám teď nejvíc chybí. Potřebuji vařit pro hosty a před hosty. Rád mezi vyznavače skvělého jídla chodím a pozoruji jejich reakce na jednotlivé chuťové kombinace. A když vycítím, že jsem nedal gól, tak se příště zlepším. Přímý kontakt s hosty je teď tedy asi to, co postrádám nejvíc. 

Zvládáte druhou vlnu pandemie?

Nijak zvlášť jsme se na ni nepřipravovali. Naše restaurace je v současné době zavřená, protože pro náš koncept nemá smysl jídlo rozvážet nebo vydávat z okýnka. Během nucené přestávky jsme však s kolegou spolumajitelem udělali detailní rozbor nákladů a zjistili jsme, že se dá ještě leckde ušetřit. Naučili jsme se lépe ekonomicky myslet a předvídat. To nám umožní přežít.

Navíc teď hodně trénujeme, vzájemně se opravujeme, inspirujeme, obohacujeme a vymýšlíme. Připravujeme se na mistrovské zápasy, které opět přijdou. Budeme našim hostům dávat ještě více gólů a ještě více požitků. Gastronomickou vášeň jsme v sobě rozhodně neudusili, ba právě naopak. Chceme být lepší než naši soupeři.

Co děláte, abyste se cítil dobře a byl produktivní?

Vstávám brzy, kolem půl osmé ráno. A to i ve dnech, kdy nejdu do práce. Minimálně pětkrát týdně začínám den cvičením a střídám kardio, jako je běh a chůze, s jednodušším cvičením. Po cvičení se pro regeneraci sprchuji studenou vodou.

Také dbám na zdravou výživu a jím pravidelně pět až šest jídel denně. Snažím se, aby sedmdesát až osmdesát procent mé stravy tvořila zelenina a ovoce. Poslední jídlo jím před sedmou hodinou večer a dodržuji pitný režim, vypiju asi dva až dva a půl litru vody denně. A v neposlední řadě každý den minimálně deset minut medituji.

Reklama

Jak trávíte vynucený čas doma?

Vnímám ho jako kus života, na který už asi nikdy nezapomenu. Snažím se to ale brát pozitivně – člověk si může trochu odpočinout od své zaběhnuté rutiny, začít něco nového, vzdělávat se a věnovat čas své rodině i koníčkům. Pravidla a denní program pro čas v karanténě jsem si nastavil už na jaře za prvního lockdownu. Ale i pro mě bylo ze začátku těžké změnit své běžné návyky – život plný práce, soustředění, komunikace s lidmi, ale i stresu.

Pak jsem se však zastavil a nastavil si život úplně jinak než předtím. Naučil jsem se ovládat své tělo, začal jsem si užívat odpočinek po náročném cvičení nebo i studenou sprchu. Naučil jsem se jíst pravidelně a zdravě, mám víc času na své koníčky – studium umění, architektury a designu. A taky mám teď dostatek času na své dvě dcery.

Christianův pracovní stůl

Baví vás vaření, i když není pro hosty v restauraci?

Odjakživa mám vášeň pro fine dining a teď mám možnost jej vytvářet i v domácím prostředí. Zkouším nové pokrmy a receptury jen ze zeleniny a ovoce, jídla bez cukru, lepku a laktózy. Rozdíl je jen v tom, že místo hostů jsou teď mými porotci přátelé, rodina a kolegové. 

Vidíte v dnešní situaci něco pozitivního?

Díky tomu, že si teď moje hlava mohla odpočinout, začal jsem pracovat na novém konceptu restaurací, bister a kaváren, který bych chtěl v budoucnu uskutečnit. Vytvářím také scénář pro nový projekt, který už brzy začneme natáčet – vaření v přírodě.

Prokrastinujete?

Jsem detailista. Slovo prokrastinace jsem vždycky nesnášel. Pokud mám něco udělat, ať je to cvičení, strava nebo práce, všechno mám naplánované a toho plánu se zásadně držím a nic neodkládám. Když jsme teď doma a máme hodně času, nemůžeme se vymlouvat.

Reklama
Reklama