K těm správným Vánocům podle Forbesu nepatří jen bramborový salát, ale taky – pomerančová polévka!
Recept na mysteriózní pokrm, přinášející dle potřeby euforii či paralýzu do libovolně komplikované rodiny, je darem nikoli z nebes, ale z kuchyně našeho šéfredaktora Petra Šimůnka – nicméně nebesky vskutku chutná, jak jsme si ověřili v rámci přípravy následujícího videa.
Pod ostřížím dohledem šéfky naší rubriky Forbes Cooking v něm dojde k malému vánočnímu zázraku, kterým vánoční pomerančová polévka bezesporu je.
Co budete potřebovat:
- tři pomeranče na osobu
- víno bílé – lahev až tři
- alkohol různý – hodně
- skořice celá – pytlík až dva
- skořice mletá
- oheň
Postup aneb Deset stupňů k pomerančové:
1. Pomeranče, nejlépe španělské, oloupeme, zbavíme bílého ochlupení neboli albeda a hodíme do mixéru. Mixujeme na mód sekání ledu – zbudou tam trošku kousky a to chceme. Rozmixované pomeranče nalijeme do velké mísy.
2. Celou skořici dáme do teplé vody a pomalu, na mírném plameni vaříme asi 20–30 minut. Vznikne sirupovitý červenohnědý vývar. Krásně vánočně provoní celý byt a nikdo nebude tušit, co se na něj chystá.
3. A teď! Otevřeme lahev bílého vína. S pomeranči se nejlépe snoubí Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský nebo Sauvignon blanc. Anebo taky jakékoli jiné, které máte rádi. V každém případě na víně nešetřete ani penězi, ani množstvím. Pro další postup je nutné nalít si skleničku. Doporučuji tu největší, kterou najdete.
4. Po důsledném ochutnání skleničky či dvou vína ho můžete nalít mezi pomeranče, budou rády. Vypočítejte si minimálně deci a půl až dvě deci na osobu.
5. A teď! Mrkněte, jaký všechen tvrdý alkohol máte doma. Skvěle se hodí rum, koňak. Co vím a zkoušel jsem, perfektní je taky gin. Narvěte to tam všechno. Pro znalce je použití Žufánkova absintu Justifiée & Ancienne. V případě nouze lze nahradit jiným Žufánkovým absintem St. Antoine, obojí přidá volume a jemnou chuť anýzu. V každém případě to chce kvůli esenci malinko mátového destilátu a sicilského citronu ze stejné stáje.
6. Všechno tohle samozřejmě nejdřív ochutnáme. Opatrně, nejsme přece žádní alkoholici. Na osobu pak počítejte dohromady plus minus deci destilátů. Dost záleží na rodinných vztazích. Pokud preferujete funkci paralyzéru oproti antidepresivu, na rodině nešetřete a lijte!
7. Až vychladne skořicový vývar, nalijte ho do již téměř božské polévky.
8. Nechte vychladnout.
9. Nakrájejte na kolečka zbylé pomeranče. Nalijte polévku do misek či talířů, na hladinu oceánu slasti dejte jedno kolečko pomeranče. Zasypte mírně mletou skořicí, to pro zvýšení estetického dojmu.
10. Na velké lžíci, či ještě lépe mělké sběračce, ohřejte absint, koňak nebo rum. Zhasněte. Náplň sběračky zapalte a u stolu přelijte každou porci polévky. Rodina vás miluje už teď. A počkejte, až to všechno snědí…
Poptáváte další, například i nealkoholické recepty? Ty nejšťavnatější jako život sám najdete v naší nové kuchařce!