Sladké knedlíky zkrátka k létu patří a jen málokdo z nás jim dokáže odolat. S příchodem borůvkové sezony nastal čas i na ty kynuté, které jsou sice o něco pracnější, ale odmění se vám svou jemnou chutí. Ať už si je dopřejete jako hlavní jídlo, či jako sladkou tečku na závěr, jistě si pochutnáte.

Pokud nemáte knedlíků stále dost, vyzkoušejte také naše jemné tvarohové s meruňkami,švestkové z bramborového těsta nebo low carb knedlíky bez mouky.

Kynuté borůvkové knedlíky s tvarohem

Na cca 15 kusů potřebujete:

  • 200 g mléka
  • 430 g hrubé mouky + na obalení
  • 40 g krupicového cukru
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 vejce
  • 55 g změklého másla
  • špetku soli
  • cca 400 g lesních borůvek

K podávání:

  • rozpuštěné máslo
  • moučkový cukr
  • tvaroh

Postup

  1. Mléko lehce zahřejte, v hrníčku smíchejte lžíci mouky, cukru a rozdrobené droždí a přilijte asi polovinu teplého mléka. Promíchejte a nechte vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut. Jakmile je kvásek nabublaný, ve velké míse smíchejte zbytek mouky, cukru, mléka, vajíčko, změklé máslo a sůl. Přidejte kvásek a těsto nahrubo promíchejte. Takto nechte odpočívat dalších 10 minut.
  2. V robotu těsto hněťte alespoň 10 minut na nejnižší rychlost, výsledné těsto by mělo být pružné, lesklé a jen lehce lepivé. Mísu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě 30 minut vykynout, těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
  3. Nakynuté těsto párkrát prohněťte a celé zvažte, mělo by mít okolo 800 g, a rozdělte ho na 15 stejných dílků o váze 50 až 55 g. Vždy uchopte jeden kousek těsta, vytvořte z něj placičku, nasypte lžíci borůvek a pevně zabalte do knedlíku. Utáhněte, aby borůvky z těsta během vaření nevypadly. Spoje těsta seštípněte k sobě. Nakonec knedlíky lehce obalte v hrubé mouce a nechte dalších 15 minut pod utěrkou kynout.
  4. Ve velkém hrnci přiveďte osolenou vodu k varu. Opatrně ponořte jednotlivé knedlíky a vařte z každé strany 3 minuty. Nevařte veškeré kusy současně, maximálně po pěti kusech. Ihned po vyndání z vody knedlíky propíchněte vidličkou, aby mohla odejít pára.
  5. Podávejte s měkkým či strouhaným tvarohem, moučkovým cukrem, rozpuštěným máslem či s čímkoli jiným, co máte rádi.