Alkohol a káva. Dva kontroverzní nápoje. Oba mají rozhodně své vášnivé fanoušky i odpůrce. A tak je věčně se měnící a matoucí debata o jejich účincích na zdraví neméně vášnivá.
Nejnovější studie, kterou publikovali vědci z University of Southampton, vás možná potěší – podle jejích závěrů totiž pitím kávy můžete potlačit negativní účinky alkoholu na vaše játra – konkrétně celkem podstatně snížit riziko jejich cirhózy. Tu kromě alkoholu způsobuje například také obezita, cukrovka či zánět jater.
Britští vědci na pozitivní účinky kávy přišly díky rozsáhlé metastudii, která zkoumala výsledky již proběhnuvších studií jiných vědeckých týmů. Celkem jich analyzovali devět a zajistili si tak „účast“ skoro půl milionu lidí.
A výsledky potěší konzumenty obou milovaných i zatracovaných nápojů: Dva hrnky kávy denně podle nich srazí pravděpodobnost onemocnění cirhózou jater takřka na polovinu. A když si kávu dáte za den čtyřikrát, riziko cirhózy údajně snížíte dokonce o 65 %. Svá zjištění vědci publikovali v časopise Alimentary Pharmacology and Therapeutics.
kafe a alkohol
„Cirhóza jater může mít fatální následky a neexistuje proti ní žádná účinná léčba,“ říká vedoucí týmu na University of Southampton Oliver Kennedy. „Proto jsou naše zjištění, že rozvíjející se cirhóza může být zpomalena konzumací kávy, tak důležitá,“ dodává.
Závěry bychom si ale neměli vyložit tak, že několik karamelových latté s cukrem a šlehačkou je ideální způsob, jak si chránit játra. Navíc souvislost mezi kávou a zdravými játry zůstává záhadou, stejně tak není jasné, jestli v ní hraje nějakou roli typ kávových zrn nebo způsob pražení.“Káva je složitý mix, který obsahuje stovky chemických směsí a my nevíme, která je zodpovědná za ochranu jater,“ upozorňuje Oliver Kennedy.