V Praze se nudila, tak se vrátila do rodné vesnice v Polabí a pustila se do farmaření. Tam na nudu není čas ani prostor. Hana Sahulová Součková letos obhospodařuje čtyřicet hektarů půdy. Co vypěstuje, prodává přes Košík, Scuk, farmářské trhy a také přímo do špičkových pražských restaurací. Z jejích brambor, zeleniny, salátů či třeba bylinek vaří U Kalendů, v Lokálech, v bistrech Etapa a Šodó nebo v Almě, ve Vile 63 a dalších. Jak vypadá rok v životě moderní farmářky?
Leden
Venku na polích je klid. Farma oddechuje v zimním spánku. Ale Hana Sahulová Součková neodpočívá. V lednu se rozbíhá důležitá příprava na novou sezonu. Řeší například, co na jakém poli zjara vyseje. Kde budou brambory, kde cibule a tak dál.
„Není to nic jednoduchého, protože člověk musí dodržovat různá pravidla, pokud chce zdravější porost a vyhnout se škůdcům,“ popisuje přípravy, při nichž využívá i fotky polí z dronů. Ačkoli si prý většinou pamatuje, co na kterém poli pěstovala minulý rok, snímky, jež si fotí dronem, jí pomůžou pohlídat, aby nové rozmístění zhruba padesáti druhů plodin, které pěstuje, naplánovala co nejlépe.
V lednu se také doprodává uskladněná kořenová zelenina z předchozí sezony. „Ještě máme spoustu brambor, které balíme a rozvážíme zákazníkům,“ dodává farmářka, jež většinu času v lednu tráví u počítače.
Chystá marketing, plánuje příspěvky na Instagram a dohání věci, které nestihla na konci roku. Do konce měsíce musí objednat všechnu sadbu, aby měla v novém roce co pěstovat.
Únor
Teď je čas na pauzu. Vydechnout, nadechnout, nabrat síly před novou sezonou. Během nejkratšího měsíce v roce míří Hana do hor, na lyže i běžky. Jezdí sama, s rodinou, ale pravidelně se také s dětmi ze základní školy ze Semic, na kterou dřív sama chodila, účastní lyžařských výcviků coby instruktorka.
„Únor je volný, to mám čas pro sebe,“ dodává. Od února do konce dubna je ale i byznysová pauza: loňská úroda už je prodaná, nová musí teprve vyrůst.
Co farmářka ještě říká o svém podnikání?
- Proč pěstuje kopřivy?
- Které zeleniny nikdy nebude mít dost?
- Co je nejtěžší věc, se kterou se v byznyse setkává?
- Kdy prodává překvapivě nejvíc zeleniny?
- Proč se pustit do farmaření a na co si dát pozor?