Na tvarohové buchty s rumovou omáčkou se sem sjíždí polovina Prahy. Restaurace U Matěje na pražské Hanspaulce, kterou v roce 2019 otevřel šéfkuchař Jan Punčochář, se vyšvihla mezi zdejší vyhlášené podniky.
Teď se Punčochář chystá na úspěšný podnik navázat – ale v trochu jiném stylu.
„Chystáme novou restauraci U Matěje a do konce příštího roku doufám získáme potřebná povolení pro realizaci, abychom v druhé polovině 2025 mohli otevřít,“ prozrazuje Forbesu Jan Fidler, spolumajitel developerské společnosti Sebre, který s Punčochářem na první restauraci spolupracoval.
Stejně jako v jejím případě by měl mít podobu nového podniku na starosti Stanislav Fiala, dvorní architekt Sebre, který má na svědomí například Drn na Národní třídě nebo rekonstrukci Šporkovského paláce s restaurací Červený jelen.
Podobně bude nastavená i byznysová stránka: náklady kolem padesáti milionů korun, se rozprostřou mezi jedenapadesát akcionářů. „Matěj bude fungovat dál. Tohle bereme jako rozšíření našeho portfolia a nový koncept, aby lidé nemuseli chodit jen na českou kuchyni, ale měli volbu dát si i něco malinko lehčího, jinak připraveného,“ popisuje Punčochář.
Nový podnik se podle něj bude zaměřovat na otevřený gril, mořské plody a kvalitní maso. „Směr, kterým se chceme vydat, je Španělsko, tak uvidíme,“ dodává jeden z nejlepších tuzemských šéfkuchařů. Španělsko je ostatně jeho oblíbená destinace cest za dobrým jídlem.
Konkrétní místo, kde nový „Matěj“ otevře, zatím šéfkuchař neprozradil. Půjde ale o rekonstrukci jednoho objektu na Hanspaulce, takže Punčochář a jeho parta zůstávají v sousedství.
20. 12. 20232 min
Martin Bajtler
redaktor Forbes Česko
Věnuje se realitnímu trhu, developmentu, architektuře a urbanismu. Jako fanoušek basketbalu občas píše i o penězích pod bezednými koši. Ve Forbesu působí od roku 2021, předtím pracoval v pražské redakci MF DNES.