Sicilská tradice v tmavším kabátě. Čokoládové trubičky cannoli s ricottou a pomerančem dokazují, že i ikony se mohou vyvíjet!

Čokoládové cannoli jsou sladkým důkazem, že Sicilané zkrátka vědí, co je to opravdový dezert. Křupavá trubička z kakaa, nadýchaný ricottový krém a svěží pomeranč tvoří dokonalou kombinaci chutí i textur – stačí jedno kousnutí a pochopíte, proč vám jedna nikdy stačit nebude.

info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Sicilské čokoládové trubičky cannoli

Na 10 až 12 kusů potřebujete:

  • 230 g hladké mouky typu 00
  • 20 g kakaa
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • špetku soli
  • 40 g studeného másla
  • 70 g vína Marsala
  • 1 vejce + 1 žloutek navíc
  • olej na smažení

Na náplň:

  • 500 g ricotty
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 bio pomeranč
  • 2 lžíce kakaa
  • ½ lžičky mleté vanilky
  • nasekané ořechy na ozdobu (pekany, pistácie či lískové)
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Postup

  1. Ve velké míse smíchejte mouku, kakao, cukr a sůl, přidejte máslo a pomocí robota, food procesoru či bříšek prstů vytvořte hrubou drobenku. Přidejte víno, vajíčko a žloutek a vypracujte hladké a pružné těsto, které přendejte na pracovní plochu a dvě minuty ho ručně hněťte. Nakonec těsto zabalte do potravinové fólie a dejte ztuhnout do lednice na jednu hodinu.
  2. Jakmile je těsto odleželé, rozválejte ho mezi dvěma pečicími papíry na co nejtenčí kolo. Připravte si kovové trubičky a mírně je pomažte olejem. Z vyváleného těsta vykrojte taková kola, aby se vešla na trubičky a jejich konce se daly spojit, většinou to vychází na průměr okolo deseti centimetrů.  
  3. Vykrojeným těstem obalte kovovou trubičku a konce přitlačte k sobě, aby se během smažení nerozpojily. Do malého hrnce nalijte olej a zahřejte ho na 170 °C.
  4. Trubičky opatrně po částech ponořte do horkého oleje a smažte jednu až dvě minuty dle jejich velikosti dokřupava, následně je přesuňte na talíř vystlaný papírovými utěrkami, které zachytí přebytečný olej. Nechte je několik minut vychladnout, pak opatrně sejměte z trubiček a nechte dojít do pokojové teploty.
  5. Nyní připravte krém. Pokud je vaše ricotta moc řídká, před přípravou krému ji nechte okapat přes jemné sítko. Ricottu pak společně s cukrem, kůrou i šťávou z celého pomeranče, kakaem a vanilkou smíchejte v mixéru a rozmixujte na hladký a hustý krém.
  6. Hotový našlehaný krém přesuňte do cukrářského sáčku se zdobicí špičkou a jednotlivé trubičky naplňte. Nakonec posypte nasekanými ořechy, můžete posypat i trochou moučkového cukru.
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová