Ať už vás čeká rodinná oslava, narozeniny milovníka Raffaello kuliček, nebo jen chcete všem okolo sebe vylepšit den, zasněžený kokosový cheesecake je přesně to, co hledáte. Kombinace kokosu, bílé čokolády a krémové vanilkové náplně je jednoduchá, ale účinná.
Kokosový cheesecake s bílou čokoládou a kokosovými kuličkami
Na 24cm dort potřebujete:
- 60 g mletého kokosu
- 125 g másla
- 200 g máslových sušenek (např. Club)
Na náplň:
- 900 g čerstvého krémového sýru
- 80 g cukru krupice
- 200 g slazeného kondenzovaného mléka
- 30 g hladké mouky
- ½ lžičky mleté vanilky
- 1 špetka soli
- 4 vejce
Na polevu (lze vynechat):
- 200 g bílé čokolády
- 30 g strouhaného kokosu
- Čerstvý kokos na ozdobu
Na kuličky (nebo použijte kupované):
- 200 g slazeného kondenzovaného mléka
- 80 g strouhaného kokosu + na obalení
Postup
- Krémový sýr (žervé, Philadelphia, cream cheese) a vejce vyndejte hodinu předem z lednice, aby zteplaly na pokojovou teplotu. Dortovou formu s odnímatelným okrajem vymažte máslem a dno vyložte pečicím papírem. Troubu vyhřejte na 160 °C.
- Kokos do korpusu za stálého míchání nasucho na pánvi opékejte, až zlehka zezlátne a rozvoní se. Tento krok můžete vynechat, ale opražení dá kokosu lepší chuť. Do pánve přihoďte máslo a nechte rozpustit.
- Mezitím rozmixujte na jemnou drť sušenky, vmíchejte k nim kokos s máslem a směs rukama nebo pomocí skleničky natlačte na dno a boky připravené formy. Vložte do vyhřáté trouby a 10 minut pečte. Dno a spoje formy pak zvenčí pečlivě obalte alobalem, aby se do formy nedostala voda z vodní lázně, ve které budete koláč péct.
- Sýr rozmixujte nebo dobře prošlehejte s cukrem, polovinou plechovky Salka, moukou, vanilkou a solí a pak už jen krátce několika pulsy zapracujte vejce. Ta přidávejte po jednom. Směs nalijte na korpus, formou několikrát jemně bouchněte o linku, aby z náplně unikly případné vzduchové bublinky, které by dort potrhaly, formu vložte do hlubšího pekáče, který naplňte horkou vodou tak, aby sahala asi do ⅔ formy, a vraťte na 50 až 60 minut do trouby, až povrch lehounce zezlátne. Střed cheesecaku může působit lehce nedopečeně.
- Troubu pak jen vypněte, na několik centimetrů pootevřete (mezi dvířka trouby můžete zastrčit třeba vařečku), cheesecake v ní nechte dojít téměř do pokojové teploty a až poté přesuňte do lednice. Vychladlý dort objeďte nožem, abyste ho uvolnili od boků formy. Formu odstraňte.
- Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo mikrovlnce (tam vždy pod 30 vteřinách zamíchejte), přidejte kokos a polevu rozetřete na cheesecake. Posypat můžete dalším nastrouhaným kokosem, nejlepší je bezpochyby ten čerstvý.
- Z druhé poloviny Salka a dalšího kokosu můžete připravit základ na domácí kokosové kuličky (nebo použijte Raffaello). Směs nechte chvíli zatuhnout v lednici a poté z ní tvarujte kuličky, které obalujte v kokosu a skládejte na dort. Cheesecake se nejlépe krájí až druhý den.