Ať už vás čeká rodinná oslava, narozeniny milovníka Raffaello kuliček, nebo jen chcete všem okolo sebe vylepšit den, zasněžený kokosový cheesecake je přesně to, co hledáte. Kombinace kokosu, bílé čokolády a krémové vanilkové náplně je jednoduchá, ale účinná.

Kokosový cheesecake s bílou čokoládou a kokosovými kuličkami

Na 24cm dort potřebujete:

  • 60 g mletého kokosu
  • 125 g másla
  • 200 g máslových sušenek (např. Club)

Na náplň:

  • 900 g čerstvého krémového sýru
  • 80 g cukru krupice
  • 200 g slazeného kondenzovaného mléka
  • 30 g hladké mouky
  • ½ lžičky mleté vanilky
  • 1 špetka soli
  • 4 vejce

Na polevu (lze vynechat):

  • 200 g bílé čokolády
  • 30 g strouhaného kokosu
  • Čerstvý kokos na ozdobu

Na kuličky (nebo použijte kupované):

  • 200 g slazeného kondenzovaného mléka
  • 80 g strouhaného kokosu + na obalení

Postup

  1. Krémový sýr (žervé, Philadelphia, cream cheese) a vejce vyndejte hodinu předem z lednice, aby zteplaly na pokojovou teplotu. Dortovou formu s odnímatelným okrajem vymažte máslem a dno vyložte pečicím papírem. Troubu vyhřejte na 160 °C.
  2. Kokos do korpusu za stálého míchání nasucho na pánvi opékejte, až zlehka zezlátne a rozvoní se. Tento krok můžete vynechat, ale opražení dá kokosu lepší chuť. Do pánve přihoďte máslo a nechte rozpustit.
  3. Mezitím rozmixujte na jemnou drť sušenky, vmíchejte k nim kokos s máslem a směs rukama nebo pomocí skleničky natlačte na dno a boky připravené formy. Vložte do vyhřáté trouby a 10 minut pečte. Dno a spoje formy pak zvenčí pečlivě obalte alobalem, aby se do formy nedostala voda z vodní lázně, ve které budete koláč péct.
  4. Sýr rozmixujte nebo dobře prošlehejte s cukrem, polovinou plechovky Salka, moukou, vanilkou a solí a pak už jen krátce několika pulsy zapracujte vejce. Ta přidávejte po jednom. Směs nalijte na korpus, formou několikrát jemně bouchněte o linku, aby z náplně unikly případné vzduchové bublinky, které by dort potrhaly, formu vložte do hlubšího pekáče, který naplňte horkou vodou tak, aby sahala asi do ⅔ formy, a vraťte na 50 až 60 minut do trouby, až povrch lehounce zezlátne. Střed cheesecaku může působit lehce nedopečeně.
  5. Troubu pak jen vypněte, na několik centimetrů pootevřete (mezi dvířka trouby můžete zastrčit třeba vařečku), cheesecake v ní nechte dojít téměř do pokojové teploty a až poté přesuňte do lednice. Vychladlý dort objeďte nožem, abyste ho uvolnili od boků formy. Formu odstraňte.
  6. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo mikrovlnce (tam vždy pod 30 vteřinách zamíchejte), přidejte kokos a polevu rozetřete na cheesecake. Posypat můžete dalším nastrouhaným kokosem, nejlepší je bezpochyby ten čerstvý. 
  7. Z druhé poloviny Salka a dalšího kokosu můžete připravit základ na domácí kokosové kuličky (nebo použijte Raffaello). Směs nechte chvíli zatuhnout v lednici a poté z ní tvarujte kuličky, které obalujte v kokosu a skládejte na dort. Cheesecake se nejlépe krájí až druhý den.