Kokosový pudink Flan Coco je původně z Francouzských Antil, ale směle se zabydlel i v pevninské Francii. Zajímavější než toto geografické okénko je ovšem jeho struktura, která se jakoby kouzlem (chemici nechť pomlčí!) při pečení rozdělí na vláčný kokosový korpus a lahodnou krémovou náplň s exotickou chutí kokosu s vanilkou a jemnou vrstvou karamelu.

Dezert je to navíc přirozeně bezlepkový, jen z několika málo trvanlivých surovin a ještě ho můžete připravit až dva dny dopředu.

Kokosový koláč/pudink Flan Coco

Potřebujete:

  • 1 plechovka (400 ml) slazeného kondenzovaného mléka
  • 1 plechovka (400 ml) kokosového mléka
  • 4 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu nebo zrníčka z ½ vanilkového lusku
  • 120 g mletého kokosu + na posypání

Na karamel:

  • 90 g cukru krupice

Postup

  1. V širokém rendlíku nechte pozvolna rozpustit cukr (pro slaný karamel přidejte i špetku soli) na karamel. Nemíchejte, maximálně sem tam hrncem trochu zatřeste. Jakmile se cukr rozpustí a zezlátne (pozor ovšem na připalování, nenechávejte ho tam zbytečně déle!), přelijte ho do formy na biskupský chlebíček a nechte zchladnout.
  2. Troubu vyhřejte na 180°C. Všechny suroviny na náplň prošlehejte, nalijte na zpevněný karamel, formu přemístěte do vyššího pekáče a alespoň do třetiny výšky chlebíčku nalijte kolem formy vroucí vodu.
  3. Pečte asi 45 minut, až povrch zezlátne a zpevní. Vyndejte z vodní lázně, nechte zchladnout na pokojovou teplotu, poté přendejte do lednice a tam nechte ještě alespoň pět hodin zpevnit, na jistotu to bude do druhého dne.
  4. Před podáváním vložte celou formu asi na dvě minuty do teplé vody, aby karamel na dně trochu změkl, nožem obkružte boky chlebíčku, formu přiklopte rovným talířem, chlebíček na něj překlopte, zlehka posypejte kokosem a krájejte na plátky. Dezert uchovávejte v lednici a spotřebujte do tří dnů.