Jednoduchý chlebíček plný sušeného ovoce, ořechů a rumu v sobě koncentruje všechny chutě, které o Vánocích potřebujete. Zužitkovat do něj můžete i všelijaké zbytky z pečení cukroví, prolít ho takovým množstvím rumu, které zvládnete, a radovat se z něj podstatně dřív než z klasické vánočky. Šťastné a veselé!

Biskupský chlebíček se sušeným ovocem

Na rumové ovoce potřebujete:

  • 100 g rozinek
  • 100 g sušeného ovoce (meruňky, višně, brusinky, švestky…)
  • 80 g rumu + 2 až 3 lžíce na přelití
  • 100 g kandované citrusové kůry
  • 120 g ořechů (pistácie, vlašské, mandle, pekany…)

Na těsto:

  • 150 g změklého másla
  • 100 g tmavého cukru
  • ½ lžičky skořice
  • ¼ lžičky mletého nového koření
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 4 vejce
  • 180 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku

Co ještě lze přidat:

  • 50 až 100 g sekané hořké čokolády
  • 50 až 100 g marcipánu

Postup

  1. Větší kusy sušeného ovoce nakrájejte na velikost rozinek a spolu s nimi v kastrůlku zalijte rumem. Dolijte vodou tak, aby bylo vše ponořeno, a za občasného míchání 5 minut povařte, až ovoce změkne a nabobtná. Vmíchejte kandovanou pomerančovou nebo citronovou kůru a nahrubo nasekané ořechy a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  2. Formu na biskupský chlebíček vyložte zmuchlaným a znovu rozloženým pečicím papírem (díky tomu se dostane i do rohů formy) a troubu vyhřejte na 180 °C.
  3. Změklé máslo prošlehejte s cukrem, kořením a solí a postupně vmíchejte vanilku, vejce, mouku, kypřicí prášek a nabobtnalé ovoce s ořechy. Rozetřete do připravené formy a pečte 40 až 45 minut.
  4. Ihned po vytažení z trouby chlebíček přelijte dalším rumem (výborná je i kombinace rozpuštěného másla s rumem jako u koláčů), nechte 15 minut ve formě, poté vyndejte na mřížku a nechte dochladnout. Nejlépe se krájí až druhý den.

Tip: Do chlebíčku použijte zbylé sušené ovoce, ořechy a čokoládu z vánočního cukroví. Čokoládu buď nasekejte přímo do těsta, nebo s ní upečený vychladlý koláč přelijte. Hodí se také marcipán, který můžete taktéž (ve formě malých kousků) přimíchat do těsta.