skip to main content

Škola pečení: nejlepší klasické kynuté koláče

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci ForbesLife. Život je bohatý.

Trend návratu k poctivým dezertům vonících po másle a rumu (a hystericky se nevyhýbajících bílé mouce a cukru) je sympatický a načasování pečení až na konec plavkové sezony zase moudré. Správné kynuté koláče dostanou výrazně větší vrstvu náplně než těsta, navrch křupavou drobenku a při dokončení ještě poctivou dávku rumového másla. Do pečení se ovšem pusťte jen na vlastní nebezpečí, mizí až nepříjemně rychle!

Reklama

Na asi 16 koláčů potřebujete:

  • 500 g hladké mouky
  • 80 g cukru krupice
  • 30 g čerstvého droždí
  • 150 ml vlažného mléka
  • 1 vejce
  • Kůra z 1 citronu
  • 1 špetka soli
  • 200 g rozpuštěného másla

Na tvaroh a náplň:

  • 500 g tučného tvarohu v alobalu
  • 60 g cukru krupice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 vejce
  • Čerstvé či mražené ovoce

Na drobenku:

  • 60 g másla
  • 60 g cukru krupice
  • 120 g hrubé či polohrubé mouky
Reklama

Na rumové máslo:

  • 100 ml rumu (klidně tuzemáku)
  • 100 g másla
  • moučkový cukr na posypání

Postup

  1. Do mísy nebo robota si odvažte prosátou mouku a cukr. Droždí rozmíchejte se lžící cukru a dvěma lžícemi mouky z mísy, přidejte polovinu vlažného mléka a nechte v teple 10 minut vzejít. Výborně to jde v lehce vyhřáté (a už vypnuté!) troubě.
  2. Mezitím k mouce přidejte zbylé mléko, vejce, citronovou kůru (jen její žlutou část, bílá je hořká), sůl a rozpuštěné máslo. Vmíchejte vzešlý kvásek a rukama nebo v robotu s hnětacími háky 10 minut propracovávejte na hladké těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte hodinu v teple kynout. V polovině těsto znovu trochu propracujte.
  3. Tvaroh smíchejte s cukrem, vanilkou a vejcem. Nejlepší je tvaroh v kostce, protože hezky drží – ten ve vaničce je lepší nechat předem asi půl hodiny přes utěrku vykapat, aby netekl. Ovoce omyjte a pokrájejte. Já dala meruňky, blumy a maliny, ale hodí se i hrušky, borůvky, směs lesního ovoce a další (klidně mražené) druhy. Změklé máslo, cukr a mouku propracujte na drobenku, přidat můžete i špetku skořice.
  4. Z vykynutého těsta tvarujte asi 50 g kuličky, které rovnou na pomaštěném plechu zploštěte dnem plecháčku obaleného v utěrce. Stačí, když zbudou jen asi 5 mm okraje. Nebo těsto rozválejte a kolečka z něj vykrajujte. Potřete je lžící tvarohu, obložte ovocem a drobenkou, nechte ještě 15 až 30 minut vykynout a poté pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut dozlatova.
  5. Ihned po vytažení z trouby koláče pořádně pokropte máslem rozpuštěným s rumem. Tento krok určitě nevynechejte, protože právě rumové máslo jim dodá onu pověstnou chuť a vůni! Pokud chcete koláče cukrovat, dělejte to až po vychladnutí.

Reklama
Reklama