Švédské vánoční pečivo Lussekatter („Lucinčiny kočky“) se tradičně peče na svátek svaté Lucie 13. prosince a má připomínat spící zkrocené ďáblovy kočky. Vypadá trochu jako naše velikonoční Jidáše, ale obsahuje navíc pro barvu, vůni i chuť důležitý šafrán a exotický kardamom.
Švédské kynuté koláče Lussekatter
Na 12 kusů potřebujete:
- 100 g másla
- špetka šafránu
- 150 ml mléka
- 100 ml smetany ke šlehání
- 15 g čerstvého droždí
- 450 g hladké špaldové mouky
- 100 g hnědého cukru krupice
- 1 špetka soli
- 1 lžička mletého kardamomu
- 1 vejce
- hrst rozinek namočených v rumu
- 1 žloutek + 2 lžíce mléka na potření
- lžíce másla na potření po upečení
Postup
- Máslo dejte do menšího hrnce spolu s mlékem, smetanou a šafránem. Zahřejte ho, aby se máslo rozpustilo. Následně ho nechte zchladnout na přibližně tělesnou teplotu. Do mléčné směsi rozdrobte droždí a nechte ho aktivovat.
- Mezitím v zadělávací míse smíchejte prosátou hladkou špaldovou mouku, hnědý cukr, sůl a mletý kardamom.
- Hnětacím hákem robotu nebo ručně zadělejte těsto postupným přiléváním tekuté směsi k sypkým surovinám, nakonec zapracujte i rozšlehané vejce.
- Těsto důkladně prohněťte, pak mísu přikryjte potravinářskou fólií a nechte kynout cca 90 minut.
- Po vykynutí těsto přednete na vál a rozdělte ho na dvanáct stejných dílu. Z nich vytvořte „hady“, které pak stočte do tvaru „S“. Každé pak přednejte na plech a nechte ještě cca 30 minut kynout pod čistou utěrkou.
- Troubu předehřejte na 210 °C (horní a spodní ohřev). Po vykynutí každý kousek ozdobte dvěma rozinkami předem namočenými v rumu. Pomašlujte je rozšlehaným žloutkem s trochou mléka a pečte 12 až 15 minut dozlatova. Po upečení je ještě horké potřete máslem.
- Lussekatter nechte zchladnout na drátěné mřížce.