Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Tenhle koláč je celý tak trochu podvod – těsto i karamel koupíte už hotové, zbytek dokončíte během chvilky, a přesto se po slabé půlhodince můžete těšit na báječný dezert. Ale řekněte, vadí to snad někomu?

Banánový koláč z listového těsta se slaným karamelem

Potřebujete:

  • 250 g kvalitního listového těsta
  • 1 vejce na potření
  • 5 banánů
  • 2 lžíce másla
  • Špetka mletého kardamomu nebo skořice
  • 4 plné lžíce karamelizovaného kondenzovaného mléka, lískooříškové pomazánky nebo hotového slaného karamelu
  • Špetka soli
  • 2 lžíce hnědého cukru

Postup

  1. Těsto mezi dvěma pláty pečicího papíru nebo na pomoučené ploše rozválejte do kruhu, nožíkem kolem dokola naznačte (ale nedokrojte) 1cm okraj a ten potřete rozšlehaným vejcem. Do středu těsta rozetřete karamelové kondenzované mléko, zlehka posypejte solí a nechte zatím v lednici, než si připravíte banány.
  2. Ve velké pánvi rozehřejte máslo se špetkou kardamomu nebo skořice a podélně rozpůlené banány na něm řezem dolu dozlatova opečte. Opatrně otočte a zlehka opečte i z druhé strany. Přemístěte na těsto, posypejte cukrem a pečte při 200 °C asi 30 minut, až banány hezky zezlátnou.
  3. Servírujte ještě teplé s kopečkem kysané smetany, šlehačky nebo vanilkové zmrzliny.

Listové těsto?! Neděste se, listového těsta se už prodává mnoho druhů, a když trochu zapátráte, určitě seženete nějaké s dobrým složením. Pokud koupíte těsto už předválené, jednoduše ho rozdělte ho na polovinu a upečte dva obdélníkové koláče.

Tip: Místo karamelu použijte lískooříškovou pomazánku a banány před upečením posypejte nahrubo nasekanými lískovými oříšky.