Dan Kurzrock začal vařit pivo, když mu bylo 19. V kampusu Kalifornské univerzity v Los Angeles, kam právě nastoupil do prvního ročníku. A od začátku ho provázelo velké morální dilema – nemělo ale nic společného s tím, že v té době byl, co se pití alkoholu týče, ještě pod zákonem.
Coby studenta ekonomie se zájmem o udržitelný rozvoj ho hodně znepokojovalo něco úplně jiného – že na každou várku piva vyprodukuje také zhruba devět kilo sladového odpadu.
„Nemohl jsem uvěřit vlastním očím, když jsem viděl, kolik materiálu spotřebujeme na 20 litrů piva a kolik toho zbyde,“ vzpomíná dnes šestadvacetiletý podnikatel. „Říkal jsem si, že musí existovat nějaký lepší způsob. Nemohl jsem se zbavit pocitu, že prostě vyhazuji hromady ovesných vloček.“
![tycinka](https://www.forbes.cz/wp-content/uploads/2016/03/tycinka-e1458304057823.jpg)
První krok ke změně udělal Kurzrock – spolu s kamarádem Jordanem Schwartzem – ještě na vysoké. Z toho, co po vaření piva zůstalo, začali společně péct a prodávat chleba. Pivní zbytky totiž stále obsahují dostatek vlákniny a proteinů k dalšímu využití. Pekli ve Schwartzově bytě a v kampusu prodávali zhruba 20 bochníků týdně. Vynášelo jim to dost, aby bez problému pokryli náklady spojené s jejich novým koníčkem.
„Zjistili jsme, že lidé jsou fascinováni příběhem, který stojí za naším chlebem. Tedy nejen tím, že se jedná o čerstvý, vlastnoručně dělaný chleba, ale že jeho hlavní přísadou jsou zbytky z nejoblíbenějšího nápoje všech vysokoškoláků,“ říká dnes Kurzrock.
Oficiální byznys Kurzrock a Schwartz rozjeli v roce 2012 (poté, co odpromovali) a pojmenovali ho ReGrained. Jen se přeorientovali z pečení chleba na výrobu müsli tyčinek, tisíců každý měsíc. „Výroba chleba byla příliš pracná, chtěli jsme produkt, který by šlo vyrábět ve větším množství,“ vysvětluje Kurzrock.
![Founders-1200x672](https://www.forbes.cz/wp-content/uploads/2016/03/Founders-1200x672-e1458304118368.jpg)
ReGrained v podstatě vypráví působivý příběh o ohledu k životnímu prostředí, a to v době, kdy se potravinářský průmysl potýká s problémem obrovského plýtvání již tak omezenými zdroji. Veškeré obilniny používané k výrobě tyčinek pocházejí z místních pivovarů a ostatní ingredience jako například mandle nebo quinoa zase od ekologicky šetrných dodavatelů.
V zemědělských oblastech výrobci piva nezpracovaný odpad většinou prodávají místním farmářům jako krmivo pro zvířata nebo na kompost. Ve městech to ale nejde a využitelné zbytky většinou končí na skládkách. Podnikání přátel z ReGrained tak může být zajímavé i z tohoto pohledu. A zdá se, že malí pivovarníci se o tento startup už pomalu začínají zajímat.
Jedním z jejich dodavatelů je například i sanfranciský pivovar 21st Amendment. Podle svého zakladatele a sládka Shauna O’Sullivana při každé várce piva vyprodukuje přes dvě tuny sladového odpadu, což je samozřejmě mnohem víc než malinký podnik ReGrained může zpracovat. Většina jejich odpadu tak končí u farmáře v Central Valley, který jej používá jako krmivo pro dobytek.
![brewers_grains](https://www.forbes.cz/wp-content/uploads/2016/03/brewers_grains.jpg)
„Už se ale těšíme, až budeme ReGrained prodávat víc, jejich kapacita totiž roste. Jejich tyčinky jsou vynikající a je skvělé vidět, jak lze využít materiál, který by jinak skončil na skládce,“ dodává O’Sullivan.
Že ReGrained roste dokazuje i to, že dvojice spolužáků vybrala v prosinci na crowdfundingové platformě Barnraiser – která sdružuje lidi, již chtějí malými částkami sponzorovat zejména farmáře – zhruba 30 tisíc dolarů. Peníze Kurzrock a Schwartz obratem využili na výrobu nového druhu svých tyčinek. Do té doby fungovali hlavně ze svých vlastních úspor a dost dlouho také ve své domácí kuchyni. V roce 2014 se přesunuli do komerčních prostor a kromě prodeje na internetu si otevřeli i malý obchod a sbírali v něm i cenné reakce zákazníků.
Nyní tak mají – kromě chytlavého sloganu „Eat Beer“ – i plno nápadů, kam svůj byznys směřovat dál. Jejich cílem je být natolik velcí, aby mohli významně snížit problém s pivním odpadem. „Opětovné použití pivních zbytků je sice krásný nápad, ale nestačí to,“ nechal se slyšet Kurzrock.